Lekkie curry z bakłażanów
Są takie połączenia składników które po prostu pasują i już, tak jest właśnie w przypadku bakłażanów i pomidorów, dodać do tego tylko trochę bajerów, kupkę ryżu i mamy lekki obiad. Jak zwykle zrobiłam ilości jak dla wojska, więc połowa sobie grzecznie czeka w lodówce (takie danie nawet 5 dni może spokojnie czekać).
Składniki na 6 porcji:
3 bakłażany (około 1 kg w sumie)
800 g pomidorów (mogą to być siekane z kartonika, świeże, passata)
500 g pieczarek (u mnie było to pół na pół białe i brązowe)
1 ostra papryka
2 cebule
50 ml dobrego oleju (u mnie ulubiony rzepakowy z pierwszego tłoczenia)
łyżeczka nasion kolendry (jeżeli dodacie świeżej zielonej to możecie pominąć)
łyżeczka pieprzu (u mnie czerwony)
łyżeczka kuminu
pęczek zielonej pietruszki lub kolendry
- podawać z ryżem, pieczywem (np chlebkami Naan z tego przepisu, )
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i przez 5 minut podsmażaj pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) i przez dosłownie chwilę smaż wszystko razem cały czas mieszając.
Do cebuli dodawaj w 3-4 partiach pokrojone w 1-2 cm kostkę bakłażany.
Po około 10 minutach duszenia, dodaj pokrojone na 4 części pieczarki. Duś wszystko razem 5-8 minut.
Dodaj drobno pokrojoną paprykę.
Następnie pomidory. Wymieszaj dokładnie, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 10 minut.
Gdy już będzie gotowe dodaj posiekane zielsko.
Smacznego!