KUCHNIA

Lekkie curry z bakłażanów

Są takie połączenia składników które po prostu pasują i już, tak jest właśnie w przypadku bakłażanów i pomidorów, dodać do tego tylko trochę bajerów, kupkę  ryżu i mamy lekki obiad. Jak zwykle zrobiłam ilości jak dla wojska, więc połowa sobie grzecznie czeka w lodówce (takie danie nawet 5 dni może spokojnie czekać).

Składniki na 6 porcji:

3 bakłażany (około 1 kg w sumie)

800 g pomidorów (mogą to być siekane z kartonika, świeże, passata)

500 g pieczarek (u mnie było to pół na pół białe i brązowe)

1 ostra papryka

2 cebule

50 ml dobrego oleju (u mnie ulubiony rzepakowy z pierwszego tłoczenia)

łyżeczka nasion kolendry (jeżeli dodacie świeżej zielonej to możecie pominąć)

łyżeczka pieprzu (u mnie czerwony)

łyżeczka kuminu

pęczek zielonej pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i przez 5 minut podsmażaj pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) i przez dosłownie chwilę smaż wszystko razem cały czas mieszając.

Do cebuli dodawaj w 3-4 partiach pokrojone w 1-2 cm kostkę bakłażany.

Po około 10 minutach duszenia, dodaj pokrojone na 4 części pieczarki. Duś wszystko razem 5-8 minut.

Dodaj drobno pokrojoną paprykę.

Następnie pomidory. Wymieszaj dokładnie, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 10 minut.

Gdy już będzie gotowe dodaj posiekane zielsko.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.