
Makaron z kremowym dyniowym sosem
Są takie dni, kiedy porostu gotuję obiad totalnie nie mając w zamiarze publikować przepisu, ale udaje mi się tak coś banalnie prostego i dobrego jednocześnie, że muszę się tym z Wami podzielić. Tak też było dziś, dlatego macie tylko i wyłącznie efekt końcowy pokazany na zdjęciach, a nie jak to mam w zwyczaju składniki i cały proces powstawania dania. Kilka składników i trochę „miłości” i jest super obiad 🙂
Składniki na 4 duże porcje:
400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (mała uwaga, do tego dania idealnie sprawdzi się też kasza gryczana)
około 0,5 kg obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę dyni
2 cebule
2-3 marchewki pokrojone w 1 cm kostkę
200 ml mleka kokosowego z puszki
- mleko kokosowe z puszki można zastąpić zwykłym mlekiem roślinnym w ilości 150 g i aby uzyskać kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka soli
łyżeczka suszonej szałwii i świeża szałwia do dekoracji (lub do całego dania pęczek świeżej)
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez 3-5 minut na dużej patelni w której przygotuje całe danie.
Po tym, czasie dodaj marchewkę i smaż razem 3 minuty.
Dodaj dynię i smaż 5 minut. Wrzuć wszystkie przyprawy poza solą. Dynia powinna zacząć się już rozpadać więc dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego!

