KUCHNIA

Makaron z kremowym dyniowym sosem

20161007_135818 (1)(1)

Są takie dni, kiedy porostu gotuję obiad totalnie nie mając w zamiarze publikować przepisu, ale udaje mi się tak coś  banalnie prostego i dobrego jednocześnie, że muszę się tym z Wami podzielić. Tak też było dziś, dlatego macie tylko i wyłącznie efekt końcowy pokazany na zdjęciach, a nie jak to mam w zwyczaju składniki i cały proces powstawania dania.  Kilka składników i trochę „miłości” i jest super obiad 🙂

Składniki na 4 duże porcje:

400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (mała uwaga, do tego dania idealnie sprawdzi się też kasza gryczana)

około 0,5 kg obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę dyni

2 cebule

2-3 marchewki pokrojone w 1 cm kostkę

200 ml mleka kokosowego z puszki

  • mleko kokosowe z puszki można zastąpić zwykłym mlekiem roślinnym w ilości 150 g i aby uzyskać kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości

łyżeczka suszonego czosnku

łyżeczka kuminu

pół łyżeczki kurkumy

płaska łyżeczka soli

łyżeczka suszonej szałwii i świeża szałwia do dekoracji (lub do całego dania pęczek świeżej)

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez 3-5 minut na dużej patelni w której przygotuje całe danie.

Po tym, czasie dodaj marchewkę i smaż razem 3 minuty.

Dodaj dynię i smaż 5 minut. Wrzuć wszystkie przyprawy poza solą. Dynia powinna zacząć się już rozpadać więc dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i wymieszaj z ugotowanym makaronem.

 

20161007_135723 (1)(1)

Smacznego!

20161007_135733 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *