Makaron z kremowym sosem z dyni i pomidorów
Do zrobienia zupy dyniowej z jarmużem zużyłam połowę dyni, a że nic się nie może u mnie zmarnować to z drugiej połowy wyczarowałam sos do makaronu. Dynia ma to do siebie, że sama w sobie nie ma zbyt dużo smaku, więc chętnie przyjmuje aromat innych dodatków, a do tego podczas duszenia nabiera kremowej konstsyencji. Sos który powstał w ten sposób jest kremowy minmo braku jakiejkolwiej śmietany, tłuszczu ma tez nie wiele bo raptem 2-3 łyżki oleju, więc jest to naprawdę lekkostrawny obiad, tym bardziej jezeli dodacie pełnoziarnisty makaron.
Składniki na 4 porcje:
około 1 kg dyni (wada ze skórką i pestkami)
około 150 g suszonych pomidorów najlepiej w zalewie
2 cebule
400 ml soku pomidorowego/passaty
ponadto: łyżeczka kurkumu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu i kuminu
sól
3 łyżki oleju najlpiej tego z zalewy od pomidorów suszonych
opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Dynie obierz ze skórki i pokrój w drobną, nie większą niz 1 cm kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na dużej patelni przez 3-4 minuty. Dodaje przyprawy do cebuli i smaż kilka sekund cały czas mieszając.
Następnie dodaj dynię i smaż całość około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie ddaj pokrojonę suszone pomidory. Smaż razem kolejnie 5 minut.
Ostatnim krokiem jest dodanie soku pomidrowego i doprawienie całości solą (około 1 łyżeczki). Gotuj jeszcze 5 minut, lub tyle aby dni była bardzo miękka.
Całośc wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Magdalena
Wyszło pyszne. Bez dokładki się nie obyło? dziękuję za przepis
becky
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂