Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu
Nie wiem dlaczego, ale ilekroć jestem w sklepie to kupuję baterie „paluszki” i makaron ryżowy. Uzbierało się tego, nie powiem. Baterie to pewnie dlatego, że gdy dzieciak był mały to wszystkie zabawki niestety potrzebowały baterii, wytrzymałam do 3 roku życia to piszczenie, a potem mówiłam Miśce, że zabawka się zepsuła (zła, zła matka). Z kolei makaron ryżowy to pewnie z czasów studenckich , gdy jadłam chińskie zupki , co prawda to nie ten sam makaron, ale ten sam czas gotowania- 2 minuty. Jakoś tam u mnie w domu jest, że zawsze mi zostanie mała porcja obiadu, a że ja lubię wszystko to co gotuję nawet na zimno to zabieram na drugi dzień do pracy na drugie śniadanie. To danie jest równie dobre na zimno i na ciepło, jest lekkie i aromatyczne, ale nie przesadzone. Jak wiecie, nie gotuję specjalnie dla dzieciaka, w sumie odkąd Miśka skończyła 4 lata je dokładnie to samo co my, więc naprawdę polecam wszystkim.
Składniki na 4 porcje:
200-300 g pieczarek
1 duży brokuł (ja widzicie, ja o swoim ciut zapomniałam i zaczął kwitnąć w lodówce, więc z 2 zrobił się 1)
2 kostki naturalnego tofu ( 1 kostka ma średnio 180-200 g)
200 g makaronu ryżowego
1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników)
1-2 łyżki ziaren sezamu
marynata do tofu:
około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
pół łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę).
Tofu pokrój w 1-1,5 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Odstaw na bok.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki a brokuła w małe różyczki.
Aby sprawnie wszystko przygotować to użyj dwóch patelni lub patelni i dużego garnka w którym zmieścisz całą potrawę (3-5 litrowy). Na 1 patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i partiami co 3 minuty dodawaj pieczarki, wtedy ładnie się przyrumienią, a nie zeszmacą. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzej również 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć brokuła. Po 3-5 minutach smażenia brokuła, gdy niebezpiecznie zacznie się przyrumieniać (a tego nie chcesz) dodaj około 300 ml wody i duś aż brokuł będzie miękki (około 5 minut).
Pieczarki w międzyczasie powinny być już gotowe odłóż je na bok, a na tą sama patelnię (bez mycia) wrzuć marchew, po 1-2 minutach dodaj 100 ml wody i duś dosłownie 3 minuty, po po tym czasie woda odparuje, a marchew będzie miała idealną konsystencję. Marchew dodaj do odłożonych na bok pieczarek.
Znów użyj tej samej patelni, rozgrzej 2 oleju roślinnego i podsmaż na złoto zamarynowane tofu (około 5 minut). Na na sam koniec na tej samej patelni podpraż przez minutkę sezam. Do patelni/garnka z brokułem dodaj tofu, pieczarki, marchew i sezam.
Wymieszaj wszystko razem i wedle uznania dodaj już ugotowany makaron lub podawaj w oddzielnych kupkach.
Smacznego!