Makaron z sosem chlebowym
Za dzisiejszy obiad dostałam od Miśki 10/10, to ona test główną testerką moich makaronów i to z jej zdaniem się liczę jeżeli chodzi o tego typu dania. Bardzo swobodnie zainspirowałam się przepisem na chlebowy sos angielski, a że kiedyś robiłam zapiekankę makaronową z grzankami, to wiedziałam że takie połączenie jest niebiańskie. Danie jest baaaardzo sycące, a sosu na tyle dużo, że spokojnie 1/3 można nawet zamrozić. Nerkowce dają tu maślanego posmaku, ale spokojnie można z nich zrezygnować i tym samym ciut odchudzić sos, no ale po co, no po co? 😉
Składniki na 6 porcji:
opakowanie 500 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
100-150 g pieczywa (może być czerstwe_
1-2 cebule
puszka 400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka roślinnego
50 g nerkowców
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka soli
gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
pieczywo upiecz na złoto w piekarniku (200 C około 10 minut), po czym pokrój je w drobną kostkę, a połowę odłóż do dekoracji.
Cebulę pokój w kostkę, nie musisz się wysilać bo i tak wszystko będzie blendowane. Podsmaż cebulę przez 3 minut na 2 łyżkach oleju roślinnego, po czym dodaj nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki rozmarynu
Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę.
Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronen, dodaj pozostałe grzanki i posyp świeżym rozmarynem.
Smacznego!