KUCHNIA

Makaron z sosem chlebowym

DSC05294 (1)(1)

Za dzisiejszy obiad dostałam od Miśki 10/10, to ona test główną testerką moich makaronów i to z jej zdaniem się liczę jeżeli chodzi o tego typu dania. Bardzo swobodnie zainspirowałam się przepisem na chlebowy sos angielski, a że kiedyś robiłam zapiekankę makaronową z grzankami, to wiedziałam że takie połączenie jest niebiańskie.  Danie jest baaaardzo sycące, a sosu na tyle dużo, że spokojnie 1/3 można nawet zamrozić. Nerkowce dają tu maślanego posmaku, ale spokojnie można z nich zrezygnować i tym samym ciut odchudzić sos, no ale po co, no po co? 😉

Składniki na 6 porcji:

opakowanie 500 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

100-150 g pieczywa (może być czerstwe_

1-2 cebule

puszka 400 ml mleka kokosowego

400 ml mleka roślinnego

50 g nerkowców

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

płaska łyżeczka soli

gałązka świeżego rozmarynu

DSC05288(1)

Przygotowanie:

pieczywo upiecz na złoto w piekarniku (200 C około 10 minut), po czym pokrój je w drobną kostkę, a połowę odłóż do dekoracji.

Cebulę pokój w kostkę,  nie musisz się wysilać bo i tak wszystko będzie blendowane. Podsmaż cebulę przez 3 minut na 2 łyżkach oleju roślinnego, po czym dodaj nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki  rozmarynu

DSC05291 (1)(1)

Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę.

DSC05292 (1)(1)

Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronen, dodaj pozostałe grzanki i posyp świeżym rozmarynem.

DSC05295 (1)(1)

Smacznego!

DSC05301(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.