KUCHNIA

Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami

20161103_150022 (1)(1)

Pieczarki z moje własnej uprawy postanowiłam oprawić najprościej jak się da, tak aby nie zagłuszać ich smaku. Miśka jakoś dziwnie zawsze podchodzi do jedzenia „nie ze sklepu”  i ostentacyjnie stwierdziła, że nie będzie jeść obiadu, ale jak już nałożyłam sobie porcję na talerz i oddaliłam się na kilka sekund aby skubnąć kilka listów szałwii to usadowiła się przy moim talerzu i zaczęła wyżerać. Ehh …. dzieci.

 Składniki na 6 porcji:

opakowanie makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

około pół kg pieczarek

10 połówek suszonych pomidorów (mogą być w zalewie)

1 cebula

200 g mleka kokosowego z puszki

łyżeczka gałki muszkatołowej

pół łyżeczki soli

2 łyżki oleju do smażenia i jeżeli macie to kilka kropel oliwy truflowej lub borowikowej na sam koniec do skropienia potrawy

Przygotowanie:

taki patriotyczny makaron kupiłam w Biedronce 😉

20161103_144155 (1)(1)

Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju na dużej patelni. Pieczarki w zależności od ich wielkości pokrój na 4-8 części, a pomidory w drobną kostkę.

Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarki i smaż razem około 5 minut, po czy dodaj pomidory, gałkę, czosnek i ciut pieprzu. Po wymieszaniu dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Niech razem to wszystko bulgocze 5 minut i gotowe! Wymieszaj z ugotowanym makaronem, skrop oliwą truflową jeżeli masz i się delektuj!

20161103_150028 (1)(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.