Makaron w sosie z papryki i selera naciowego
Kolejny przepis z książki „Vagano Italiano” na tapecie, czy też w garach. Tym razem makaron w towarzystwie gęstego sosu z papryki, selera naciowego i pomidorów. Jak to w kuchni włoskiej bywa lista składników jest bardzo krótka, a efekt zniewalający. W oryginale był makaron rigatoni (czyli grube prążkowane rurki), ale prawdę powiedziawszy nigdy nie robi mi to specjalnej różnicy, a w spiżarni miałam tylko wynalazek z młodego jęczmienia i było pycha.
Składniki na 4 porcje:
4 papryki
mały seler naciowy
około 1 kg pomidorów (u mnie wszelkiej maści, czyli te które znalazłam dojrzałe w szklarni)
opakowanie makaronu (u mnie to było 300 g i według mnie 400 g to maks)
2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
od siebie dodałam 2 łyżeczki cukru trzcinowego aby wydobyć jeszcze bardziej słodycz pomidorów
Przygotowanie:
Paprykę pokrój c paseczki, seler w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę.
W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy/oleju i przez około 10 minut podsmażaj paprykę i seler.
Następnie dodaj pomidory, sól,czosnek i cukier. . Duś całość około 15 minut, W między czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i do sosu dodaj jak to robią Włosi szklankę wody po gotowaniu się makaronu.
Do sosu dodaj ugotowany makaron, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
Smacznego 🙂