KUCHNIA

Makaron w sosie z papryki i selera naciowego

Kolejny przepis z książki „Vagano Italiano” na tapecie, czy też w garach.  Tym razem  makaron w towarzystwie gęstego sosu z papryki, selera naciowego i pomidorów. Jak to w kuchni włoskiej bywa lista składników jest bardzo krótka, a efekt zniewalający. W oryginale był makaron rigatoni (czyli grube prążkowane rurki), ale prawdę powiedziawszy nigdy nie robi mi to specjalnej różnicy, a w spiżarni miałam tylko wynalazek z młodego jęczmienia i było pycha.

Składniki na 4 porcje:

4 papryki

mały seler naciowy

około 1 kg pomidorów (u mnie wszelkiej maści, czyli te które znalazłam dojrzałe w szklarni)

opakowanie makaronu (u mnie to było 300 g i według mnie 400 g to maks)

2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego

łyżeczka soli

płaska łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

od siebie dodałam 2 łyżeczki cukru trzcinowego aby wydobyć jeszcze bardziej słodycz pomidorów

Przygotowanie:

Paprykę pokrój c paseczki, seler w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę.

W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy/oleju i przez około 10 minut podsmażaj paprykę i seler.

Następnie dodaj pomidory, sól,czosnek  i cukier. . Duś całość około 15 minut, W między czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i do sosu dodaj jak to robią Włosi szklankę wody po gotowaniu się makaronu.

Do sosu dodaj ugotowany makaron, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.