Makaron w sosie pomidorowo-fasolowym z nutą pomarańczy
Mam ambitny cel, aby Miśka jadła wszystko to co my, więc planuję menu na cały tydzień łącznie z pełną listą zakupów. Uzgodniłyśmy z Miśką- wielką fanką makaronów, że we wtorki zawsze będzie makaron na obiad. Poza tym dwa dni w tygodniu, czyli w poniedziałki i w jeszcze jeden dzień w tygodniu będzie jakaś zupa. Wczorajsza, z kapusty jej smakowała, zobaczymy jak będzie dalej. Zrobiłam na obiad danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ot tyle ile potrzeba czasu aby woda na makaron się zagotowała i sam makaron też (no dobra, idę na łatwiznę i dla przyśpieszenia zawsze gotuję wodę w czajniku).
ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko 🙂
Składniki na 4 duże porcje porcje:
opakowanie makaronu
200 g koncentratu pomidorowego
puszka 400 ml czerwonej fasoli
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka suszonej bazylii
200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę
łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju roślinnego
około 50 g sera wegańskiego (u mnie typu Cheddar/Volfie)
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez 3 minuty aż się zezłoci, dorzuć suszoną bazylię, wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę.
Dolej sok pomarańczowy,
przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj.
Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj.
Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie” ryżu tylko a’la risotto, tak samo makaron po ugotowaniu, przepłukaniu w ciepłej i zimniej wodzie dodatkowo przez 1-3 minut podsmażam na oliwie i dodaję szczyptę suszonego czosnku i soli, bo nigdy nie gotuję makaronu z dodatkiem soli. Chyba każdy ma jakieś swoje dziwactwa, co nie?
Smacznego!
2 komentarze
Magda
Co to za 'ser’ ? 🙂 I brakuje fasoli w skladnikach.
becky
Dziękuję za czujność, już uzupełniłam 🙂