Makaron ze szparagami i pietruszkowym pesto
Ostatnio rzuciły mi się białe szparagi w oczy, niby mniej szlachetne od zielonych, ale równie smaczne. Mogę odhaczyć na liście kolejne warzywo, które Nina je i lubi, zresztą jak podam jej cokolwiek nowego z makaronem, to mam 99% gwarancję sukcesu.
Składniki na 4-6 porcji
500 g makaronu
500 g szparagów
300 g pieczarek
2 cebule
3 łyżki pesto np. wg tego przepisu
pieprz, sól do smaku
ps. ślimak przyszedł do domu wraz z pietruszką do domu, bez obaw nie wylądował w obiedzie, ale tak namiętnie tarmosił pietruszkę, że pozwoliłam mu się wyszaleć, po czym odniosłam do ogrodu.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj, szparagi obierz ze skórki i pokrój w 2-3 cm kawałki, a pieczarki na 8 części.
Podsmaż przez 2-3 minut cebulę, i partiami dodawaj pieczarki, dzięki temu ładnie się przyrumienią, a nie ugotują.
Bez obaw, pieczarki równo się podsmażą.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, a na 5 minut prze końcem gotowania dodaj do garnka w którym się makaron gotuje szparagi.
Gdy makaron będzie gotowy odcedź go (razem ze szparagami) zostawiając około 200 ml wody po jego gotowaniu. Przełóż makaron ze szparagami z powrotem do garnka w którym się gotował, dodaj podsmażone pieczarki, pesto oraz pozostawioną wodę po gotowaniu makaronu. wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem . Gotowe!
Smacznego!