Maliniak
Jest to mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i lekką modyfikacją, a poza tym pobawiłam się formą ciasta, wykorzystując jego plastyczność. Misiek w nocy 1/3 ciasta sam wciągnął.
Mój podstawowy przepis i dokładne przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu,
Składniki na ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 0,5 l mleka sojowego
- 120 ml oleju roślinnego- to jest ta zmiana
- 180 g białego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kardamonu
- ok 900 g mąki pszennej
farsz:
około 300 g malin lub innych owoców jagodowych.
* nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam cukrem (mała łyżeczka) i znowu zrobiłam fałdkę itd. Ciasto odłożyłam do ponownego wyrośnięcia (przez przypadek było to dwie godziny, ale 30 minut wystarczy). Piekła w temp. 190 C około 40 minut.
Smacznego!