Bez kategorii

Maliniak

20150822_084219Jest to mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i lekką modyfikacją, a poza tym pobawiłam się formą ciasta, wykorzystując jego plastyczność. Misiek w nocy 1/3 ciasta sam wciągnął.

20150822_083916

Mój podstawowy przepis i dokładne przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu,

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 l mleka sojowego
  • 120 ml oleju roślinnego- to jest ta zmiana
  • 180 g białego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • ok 900 g mąki pszennej

farsz:

około 300 g malin lub innych owoców jagodowych.

* nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam.

20150821_171328Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam cukrem (mała łyżeczka) i znowu zrobiłam fałdkę itd. Ciasto odłożyłam do ponownego wyrośnięcia (przez przypadek było to dwie godziny, ale 30 minut wystarczy). Piekła w temp. 190 C około 40 minut.

20150821_210019

Smacznego!

20150822_084036

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *