Marcepanowe ciasto ze śliwkami
Śliwki też mam zdobyczne. Trudno o coś nowego w kwestii ciast ze śliwkami, poszperałam trochę w książkach i upiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca.
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml oleju roślinnego
3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
2 banany
150 g cukru
200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach, a w Lidlu właśnie wyprzedają za 3,99 zł)
50 g migdałów do posypania (można też zrezygnować)
2 średnie banany
około 1,5 kg śliwek
papier do pieczenia
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marcepan rozkruszyć do dużej miski, dodać: cukier, szczyptę soli, olej, banany i dokładnie wszystko utrzeć na gładką masę (trochę to zajmie, bo marcepan jest oporny, ja użyłam ręcznego blendera).
Dodawać stopniowo mąkę i dokładnie połączyć masę. Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, udekorować połówkami śliwek, posypać rozdrobnionymi migdałami i piec w temp. 180 C około 45 minut (sprawdzić wykałaczką, czy jest suche, czas może się wydłużyć nawet do godziny).
Smacznego!