KUCHNIA

Marcepanowe ciasto ze śliwkami

IMG_20150818_194632Śliwki też mam zdobyczne. Trudno o coś nowego w kwestii ciast ze śliwkami, poszperałam trochę w książkach i upiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca.

Składniki:

250 g mąki pszennej

3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej

200 ml oleju roślinnego

3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

2 banany

150 g cukru

200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach, a w Lidlu właśnie wyprzedają za 3,99 zł)

50 g migdałów do posypania (można też zrezygnować)

2 średnie banany

około 1,5 kg śliwek

papier do pieczenia

20150818_174925Przygotowanie:

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marcepan rozkruszyć do dużej miski, dodać: cukier, szczyptę soli, olej, banany i dokładnie wszystko utrzeć na gładką masę (trochę to zajmie, bo marcepan jest oporny, ja użyłam ręcznego blendera).

20150818_175834

Dodawać stopniowo mąkę i dokładnie połączyć masę. Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, udekorować połówkami śliwek, posypać rozdrobnionymi migdałami i piec w temp. 180 C około 45 minut (sprawdzić wykałaczką, czy jest suche, czas może się wydłużyć nawet do godziny).

20150818_181908

Smacznego!

20150818_193114

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *