Marchewkowe fit ciastka z czekoladą
Ciasta się przejadły moim Miśkom, wiec wracam do do niedzielnego wypiekania ciastek. Te dzisiejsze są przzyjazdne osobom z wrażliwymi jelitami: nie mają dodanego cukru, są na mące owianej czy bez glutenu. Miękkie, lekko wilgotne i słodnie, czyli ciacha idealne.
Składniki na około 16 sztuk dużych ciastek:
około 200 g mąki (u mnie była to owisiana)
100 g oleju (u mnie olej kokosowy), w wersji wegetariańskiej może być masło
50 g żurawiny/rodzynek/posiekanych daktyli/moreli
100 g tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
1 banan ( w wersji wegetariańskiej 2 jajka, ale wtedy będzie potrzeba minimum 50 g cukru)
3 średniej wielkości marchewki
100 ml mleka (u mnie sojowe)
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką masę mleko, banana i olej.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj masę bananową, startą marchew i żurawinę. Wymieszaj.
Dodaj połamaną/posiekana w małe ksoteczki czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt lepka/rzadka możesz dodać łyżkę.dwie mąki lub płatków owsianych.
Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, w dłoniach uformuj kulki i rozpłaszaj je dłonią na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piecz ciastka w temp. 180 C przez około 25 minut.
Udekoruj (lub nie) wedle uznania.
Smacznego!