KUCHNIA

Marchewkowe fit ciastka z czekoladą

Ciasta się przejadły moim Miśkom, wiec wracam do do niedzielnego wypiekania ciastek. Te dzisiejsze są przzyjazdne osobom z wrażliwymi jelitami: nie mają dodanego cukru, są na mące owianej czy bez glutenu. Miękkie, lekko wilgotne i słodnie, czyli ciacha idealne.

Składniki na około 16 sztuk dużych ciastek:

około 200 g mąki (u mnie była to owisiana)

100 g oleju (u mnie olej kokosowy), w wersji wegetariańskiej może być masło

50 g żurawiny/rodzynek/posiekanych daktyli/moreli

100 g tabliczka czekolady (u mnie gorzka)

1 banan ( w wersji wegetariańskiej 2 jajka, ale wtedy będzie potrzeba minimum 50 g cukru)

3 średniej wielkości marchewki

100 ml mleka (u mnie sojowe)

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masę mleko, banana i olej.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj masę bananową, startą marchew i żurawinę. Wymieszaj.

Dodaj połamaną/posiekana w małe ksoteczki czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt lepka/rzadka możesz dodać łyżkę.dwie mąki lub płatków owsianych.

Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, w dłoniach uformuj kulki i rozpłaszaj je dłonią na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.

Piecz ciastka w temp. 180 C przez około 25 minut.

Udekoruj (lub nie) wedle uznania.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.