KUCHNIA

Marchewkowe muffiny z nadzieniem truskawkowym

W takie dni jak „coś bym zjadła, ale mi sie za bardzo nie chce” idealnie sprawdają sie muffiny, cały proces przygotowania zajmie pół godziny i od razu porcje gotowe. A tak serio,  te muffiny to idealne połączenie młodej marchewki (bo takiej własnie użyłam) z truskawkami, polecam użyć  całych owoców, ja na swoje ogródkowe muszę jeszcze z tydzień poczekać, więc użyłam dżemu i do tego jeszcze czekolada. Idealnie wilgotne, aromatyczne dzięki dodatkom przypraw. Prawie jak sałatka 😉

Składniki na 12 duży babeczek:

„suche” składniki:

400 g mąki pszennej

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

czubata łyżeczka cynamonu

czubata łyżeczka kardamonu

szczypta soli

„mokre” składniki:

2 średnie banany

160 ml oleju roślinnego

100 g cukru

nadzienie:

12 dużych truskawek lub około 150 g dobrej jakości dżemy truskawkowego

około 300 g marchewki

6 kostek czekolady

Przygotowanie:

Suche składniki najlepiej przesiej, lub wymieszaj „trzepaczką”, dzięki temu będą bardziej puszyste i lepiej wyrosną. Morke składniki zblenduj na gładką masę, a marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całośc wymieszaj.

Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta, na to łyżeczkę dżemu i drugą łyżkę ciasta. Jeżeli użyjesz świeżych truskawek to wypełnij ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wciśnij truskawę w środek „dupką” do dołu.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Wyjmij gorące z piekarnika i w każdą babeczkę wciśnij jeszcze pół kostki czekolady, albo po całej, a co tam!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.