KUCHNIA

Marchewkowe racuchy

DSC05428 (1)(1)

Ostatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło i na zimno- są rewelacyjne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, idealnie słodkie (czyli takie na pół), i przede wszystkim można sprytnie przemycić pół kilograma marchwi w obiedzie.

Składniki na 8 szt (2 szt. na porcję)

300 g mąki pszennej z czego 100 g może być pełnoziarnista

200 ml mleka sojowego

sok z połowy cytryny/limetki

100 g cukru

500 g marchwi

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 banan

3 łyżki oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich ale może być każdy inny byle nie zbyt intensywny w smaku)

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki imbiru

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka mielonego kardamonu (lub świeżo utłuczonego w moździerzu)

szczypta soli

30 g orzechów (u mnie laskowe, sprawdzą się włoskie, pekany a nawet ziemne)

DSC05421(1)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania mleka, tj. dodaj do niego sok z cytryny i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Do jednej miski wsyp suche składniki, czyli : mąkę, cukier, przypraw i proszek do pieczenia. Do drugiej miski zetrzyj na drobnych oczkach obraną (surową oczywiście) marchew, mleko z cytryną, zblendowanego banana z olejem  i posiekane orzechy. Wymieszaj.

DSC05423 (1)(1)

DSC05425 (1)(1)

Połącz suche i mokre składniki, nie mieszaj za długo.

DSC05426 (1)

Masa jest gęsta, nie spływa z łyżki. Do smażenia najlepsza będzie teflonowa patelnia lub taka, do której nic nie przywiera i nie trzeba używać zbyt dużo oleju. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzana patelnię, i utwórz placuszek grubości około 1 cm. Smaż na złoto racuchy po obu stronach (3-5 minut na każdą stronę).

DSC05433 (1)(1)

ps. Możesz gotową masę schować do lodówki pod przykryciem (najlepiej zawinąć miskę folią)i usmażyć dopiero na drugi , a nawet trzeci dzień.

DSC05436 (1)(1)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.