KUCHNIA

Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy

20150905_124750[2]

Dziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia.

20150905_125727[1]

Składniki:

300 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego)

3 łyżki cukru trzcinowego

łyżeczka cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

200 g startej na drobnych oczkach marchwi

słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam)

20150905_110752[1]

Przygotowanie:

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier.

20150905_112747[1]

Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się).

20150905_113841[1]

Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto.

20150905_114307[1]

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha.

20150905_114519[1]

Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką.

20150905_114900[1]

Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C.

20150905_120710[1]

Smacznego!

20150905_130038[1]

ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne!

20150905_125727[1]

3 komentarze

  • Monika

    Upiekłam ciasteczka z tego przepisu, ale z lekkimi modyfikacjami: dodałam tylko mąkę pszenną, a zamiast masła kokosowego – zwykłą margarynę, dodałam też samodzielnie skomponowaną przyprawę do piernika, która została mi jeszcze ze świąt, dżem domowy z czarnej porzeczki, i… wyszło super. Dzięki za inspirację! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.