Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy
Dziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego)
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g startej na drobnych oczkach marchwi
słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam)
Przygotowanie:
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier.
Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się).
Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha.
Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką.
Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C.
Smacznego!
ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne!
3 komentarze
Marzena
Ale smakowite ciasteczka 🙂
Monika
Upiekłam ciasteczka z tego przepisu, ale z lekkimi modyfikacjami: dodałam tylko mąkę pszenną, a zamiast masła kokosowego – zwykłą margarynę, dodałam też samodzielnie skomponowaną przyprawę do piernika, która została mi jeszcze ze świąt, dżem domowy z czarnej porzeczki, i… wyszło super. Dzięki za inspirację! 🙂
becky
Bardzo się cieszę, że się udały a przede wszystkim że smakowały 🙂