Bez kategorii

Marchewkowo- owsiane ciasteczka

DSC01121

Czas dobrego się skończył, pora wracać z pieczeniem ciastek Ninie do szkoły. Na szczęście niedługo ferie i 2 tygodnie spokoju ;-). Te dzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie, proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha!

Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek

150 g mąki (u mnie 100 g białej typ 550 i 50 g pszennej razowej)

200 g marchwi (2 średnie- waga całości)

60 g brązowego cukry trzcinowego

50 g płatków owsianych

80 ml oleju roślinnego

pół łyżeczki imbiru w proszku

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

DSC01094

Przygotowanie:

Marchew obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zetrzeć marchew.

DSC01097

Zagnieć wszystko w zgrabną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę.

DSC01098

Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Powykrawaj. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut.

DSC01113

Ciacha podczas pieczenia lekko wyrastają, po upieczeniu są miękkie w środku. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet tydzień.

DSC01117

DSC01114

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.