Masoor dal tadka, czyli szybka sycąca , gęsta zupa z 4 składników
Ta potrawa to podobno jedno z najbardziej znanych dal (rodzaj gęstej zupy) w Indiach. Mam nadzieję, że będe się mogła o tym osobiście przekonać, a na razie zostaje mi lektura książek kucharskich i poszukiwania inspiracji.
Termin tadka oznacza przesmażone na oleju przyprawy i ten indyjski sposób przygotowywania dań wszelakich przejęłam na dobre w swojej kuchni. Podsmażenie przypraw, co zajmuje nie dłużej niż minutę uwalnia całe bukiery aromatów i naprawdę zmienia smak całości.
Ta gęsta zupa jest ostatnoo hitem u mnie w domu, bo taka ilośc przypraw sprawia, że idealnie udrożniają się górne drogi oddechowe 😉 Bez obaw, nie jest ostra, jest bardzo aromatyczna, czego ciut brakuje w tradycyjnej kuchni polskiej, ale zapewniam, będziecie zachwyceni. Jest to szybkie danie jednogarnkowe. Oczywiście jeżeli nie macie akurat wszystkich przypraw to nie koniec świata, można pominąc lub dodać podobne w smaku.
ps. Sól jest tu zbędna, jezeli już to bardziej będzie basowac sok z cytryny, ale kto co lubi 🙂
Składniki na 4 porcje:
główne składniki:
Kubek czerwonej soczewicy
1-2 cebule
około 400 ml przecieru pomidorowego
1-2 cebule
opcjonalnie czubata łyżka gęstego mleka kokosowego
Przyprawy:
po łyżeczce:
mielonej kolendry
kukrumy
kuminu
gorczycy
mieszanki garam masala
słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej kozieradki lub asfetydy
czosnku granulowanego
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez minutę wszystkie przyprawy cały czas mieszając.
Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, smaz kolejne 3 minuty.
Dorzuć soczewicę, przemieszaj. Kolejno dodaj 3 kubki wody (około 1 litr). Gotuj wszystko razem około 15 minut. W międzyczasie dodaj przecier pomidorowy, a na samym końcu mleko kokosowe *. Gotowe!
Podawaj ze świeżymi ulubionymi ziołami: bazylią, pietruszką, kolendrą.
Smacznego!