KUCHNIA

Masoor dal tadka, czyli szybka sycąca , gęsta zupa z 4 składników

Ta potrawa to podobno jedno z najbardziej znanych dal (rodzaj gęstej zupy) w Indiach. Mam nadzieję, że będe się mogła o tym osobiście przekonać, a na razie zostaje mi lektura książek kucharskich i poszukiwania inspiracji.

Termin tadka oznacza przesmażone na oleju przyprawy i ten indyjski sposób przygotowywania dań wszelakich przejęłam na dobre w swojej kuchni. Podsmażenie przypraw, co zajmuje nie dłużej niż minutę uwalnia całe bukiery aromatów i naprawdę zmienia smak całości.

Ta gęsta zupa jest ostatnoo hitem u mnie w domu, bo taka ilośc przypraw sprawia, że idealnie udrożniają się górne drogi oddechowe 😉 Bez obaw, nie jest ostra, jest bardzo aromatyczna, czego ciut brakuje w tradycyjnej kuchni polskiej, ale zapewniam, będziecie zachwyceni. Jest to szybkie danie jednogarnkowe. Oczywiście jeżeli nie macie akurat wszystkich przypraw to nie koniec świata, można pominąc lub dodać podobne w smaku.

ps. Sól jest tu zbędna, jezeli już to bardziej będzie basowac sok z cytryny, ale kto co lubi 🙂

Składniki na 4 porcje:

główne składniki:

Kubek czerwonej soczewicy

1-2 cebule

około 400 ml przecieru pomidorowego

1-2 cebule

opcjonalnie czubata łyżka gęstego mleka kokosowego

Przyprawy:

po łyżeczce:

mielonej kolendry

kukrumy

kuminu

gorczycy

mieszanki garam masala

słodkiej papryki

pół łyżeczki mielonej kozieradki lub asfetydy

czosnku granulowanego

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez minutę wszystkie przyprawy cały czas mieszając.

Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, smaz kolejne 3 minuty.

Dorzuć soczewicę, przemieszaj. Kolejno dodaj 3 kubki wody (około 1 litr). Gotuj wszystko razem około 15 minut. W międzyczasie dodaj przecier pomidorowy, a na samym końcu mleko kokosowe *. Gotowe!

Podawaj ze świeżymi ulubionymi ziołami: bazylią, pietruszką, kolendrą.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.