KUCHNIA

Miętowo-szpinakowe wegańskie lody z czekoladą

Podczas upałów schładzam się owocowymi koktajlami,  lody średnio mnie kręcą z wyjątkiem dwóch smaków.  Jeden z nich to właśnie  miętowe lody z czekoladą, ale uwaga że świeżej mięty!  Ich rześkość jest nie do opisania, dla podkręcenia ich orzeźwiającego smaku podkręciłam ich kolor szpinakiem. Jestem szczęściarą i świeży szpinak oraz pole mięty mam w swoim ogrodzie, jeżeli pominiecie szpinak, to nic specjalnego si nie stanie, fakt- będzie miał ciut mniej wartości odżywczych i mniej bajerancki kolor. Przy aktualnej fali gorąca nie ma nic lepszego ponad te lody, serio!

Składniki:

6 dojrzałych bananów, czyli około 1,5 kg

100-200 g szpinaku

pęczek świeżej mięty

puszka 400 ml mleka kokosowego *tylko gęsta część, czyli około 300 g

tabliczka gorzkiej czekolady

50 ml wegańskiego „miodu”, czylu syropu ryżowego, z tapioki, agawy

 

Przygotowanie:

bardzo dokładnie wszystko (z wyjątkiem czekolady) zblenduj 🙂 Blender ręczny może sobie nie poradzić z ujednoliceniem koloru, ja ogarnęłam temat kielichowym i jak widać całkiem nieźle to wyszło.

Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kilka listków mięty możesz dodaj w całości. Wstac całość do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

Smacznego!

 

Moje Miśki nie mogły się doczekać i jedli lody zamrożne w połowie 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *