KUCHNIA

Migdałowe ciasteczka

20151111_133856[1]

Moje dziecko zbulwersowane przyszło ze szkoły, bo dzieciaki dostają na drugie śniadanie ciastka (chodziło jej to te wszystkie reklamowane misie, pysie i inne badziewia) a ja daję jej ostatnio tylko jabłka, zrehabilitowałam się i upiekłyśmy na jutro ciastka do szkoły, tak żeby wszystkie dzieciaki jej pozazdrościły ;-). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką  czekoladą 70% a dla „zamydlenia” oczu pozwoliłam Ninie upstrzyć ciastka kolorową posypką, nie można być zbyt nadgorliwym, co nie ? 😉

Składniki na około 40 szt. :

120 g mąki migdałowej

150 g mąki pszennej pełnosiarnistej

200 g mąki pszennej

1 duży  banan

170 g cukru

150 ml oleju roślinnego

  • tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy

20151111_122553[1]

Przygotowanie:

utrzyj na puszystą masę cukier z olejem.

20151111_123410[1]

Dodaj banana i utrzej wszystko razem.

20151111_123430[1]

Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie.

20151111_130921[1]Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek (z rozwałkowanego ciasta na grubość około 3-5 mm)

20151111_131107[1]Piecz ciastka 15 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 175-180 C.

20151111_133349[1]Gotowe ciasta możesz jeść w takiej formie „surowej” lub je trochę zbajerować, najlepiej wykorzystaj do tego dzieciaka.

20151111_133554[1]Smacznego!

20151111_135637[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.