Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki
Ciasteczka z dzisiejszego przepisu okazały się takim hitem, że nie doczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy.
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml oleju roślinnego
100-150 g cukru
200 g migdałów
szczypta soli
1 dojrzały banan
2 łyżeczki olejku pomarańczowego (lub soku)
do dekoracji:
100-200 g gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką masę banana, olej, cukier i olejek pomarańczowy.
Posiekaj grubo migdały.
Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały.
Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet do zdjęć bo Miśki je zjadły i w formie torebek do herbaty. Uformowane ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temp. 180C.
Smacznego!