KUCHNIA

Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki

Ciasteczka z dzisiejszego przepisu okazały się takim hitem, że nie doczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy.

Składniki:

400 g mąki pszennej

200 ml oleju roślinnego

100-150 g cukru

200 g migdałów

szczypta soli

1 dojrzały banan

2 łyżeczki olejku pomarańczowego (lub soku)

do dekoracji:

100-200 g gorzkiej czekolady

50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masę banana, olej, cukier i olejek pomarańczowy.

Posiekaj grubo migdały.

Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały.

Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet do zdjęć bo Miśki je zjadły i w formie torebek do herbaty. Uformowane ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temp. 180C.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *