Bez kategorii

Mini chlebki z oliwkami

DSC00820

Święta minęły i można wracać do normalności. Czy ja już Wam mówiłam, że nie lubię wegańskich ani wegetariańskich książek kucharskich? Nie? Nie lubię. Wszystkie te przepisy są na dostępne na blogach, poza tym  są nudne, zbyt wydziwione jak na polskie realia i przede wszystkim smak w nich buduje się przyprawami, a ja mam swoją teorię że ponad trzy przyprawy (nie licząc soli i pieprzu) to już stanowczo za dużo, bo smak uzyskuje się dobrze dobranymi składnikami, a przyprawy tylko go podkreślają. Osobiście czerpię inspiracje (lub  sama coś wykombinuję) jak już to z „normalnych” książek kucharskich. Tak oto wpadłam na ten przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła,  bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem. Ten chlebek to popularny w Normandii wypiek, a więc nawet weganie mogą jeść po parysku.  Bon Appetit!

ps. Nawet nie wiecie jak macie dobrze, że jestem, otóż pannie Khoo coś się popiętroliło i  gdyby nie czujność Miśka mięlibyśmy węgiel a nie chlebki. Rachel podała aby piec 25 minut w temp. 240 C (po 15 minutach już się dymiło z piekarnika), stanowczo za wysoka temperatura, ja radzę 200-210 C  i wtedy 20- 25 minut.

Składniki na 4 chlebki wielkości średnich bagietek:

30 g zaczynu czyli:

2 g suchych drożdży

200 g mąki (typ 550 lub 500) pszennej

130 ml ciepłej wody

szczypta soli

DSC00800

5 g (w sumie całe opakowanie suchych drożdży)

4 łyżki ciepłej wody

90 g mąki pszennej

50 g masła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego)

szczypta soli

łyżeczka cukru

jakieś zielsko jeśli lubicie typu rozmaryn, tymianek, oregano

na farsz:

6 połówek suszonych pomidorów

10-15 oliwek

DSC00805

Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków):

DSC00801

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.

DSC00802

Do dużej miski wsyp mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże.

DSC00803

Zagnieć gładkie ciasto, przykryj miskę czystą szmatką i odstaw na godzinkę w ciepłe miejsce.

DSC00804

Ciasto ciut wyroście (jakieś 20%) przykryj miskę folią i wstaw na noc do lodówki (ja robiłam zaczyn wieczorem, a następnego dnia wieczorem piekłam chlebki).

Właściwe przygotowanie:

Wyjmij zaczyn z lodówki na godzinę przez rozpoczęciem pracy. Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody wraz z cukrem.  Dodaj rozpuszczone drożdze do zaczynu oraz mąkę, masło i szczyptę soli.

DSC00806

Zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby możesz dodać jeszcze 1-2 łyżki ciepłej wody).

DSC00807

Przykryj miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinkę, aż podwoi swoją objętość.

DSC00808

Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę, możesz dodać teraz posiekane zielsko i podziel na 4 części.

DSC00809

Każdą część rozwałkuj na kształt prostokąta, lub czegoś w tym stylu 😉 nałóż posiekanych oliwek, pomidorów i zawiń w rulon.

DSC00810

Ponacinaj wzdłuż tak aby był widoczny farsz.

DSC00811

Zakręć ciasto o 360 C i uformuj w coś zgrabnego (albo zostaw tak jak jest)

DSC00816

Ułóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.

DSC00818

Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!).

DSC00819

Smacznego!

DSC00820

ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie  w 10 minut.

DSC00821

DSC00823

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *