Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką
Czas się przyznać: jestem łakomczuchem, każde miejsce kojarzy mi się z jakąś potrawą (przeważnie czymś słodkim) i tak. przykładowo Toruń to lokal o nazwie „Róże i Zen” i fantastyczny sernik z białą czekoladą, a Kraków to zawsze konieczna wizyta w „Redolfi” na naleśniki suzette z pomarańczami. Właśnie odkąd jestem wege najbardziej brakuje mi sernika, każdy kto mnie zna z czasów „przedwege” pamięta że kawałkiem sernika można było u mnie dużo zdziałać 🙂 Dziś upiekłam ciasteczka które naprawdę nieźle imitują smak sernika i do tego są mini- także wiecie- po jednym .
Składniki na około 25 szt.:
180 g mąki pszennej
szczypta soli
100 ml oleju roślinnego
100 ml mleka sojowego (waniliowe będzie idealne, jeżeli inne roślinne to dodać łyżeczkę esencji waniliowej)
200 g naturalnego tofu
łyżka cukru
tofu zblendować z mlekiem
Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową”
którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie:
około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru soku: maliny, nektarynki, brzoskwinie itd. )
2/3 szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą)
2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek)
płaska łyżeczka cynamonu
około 80 ml oleju roślinnego
2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny)
Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każde ciacho nałożyć pół łyżeczki dżemu i rozsmarować.
Na to po jednej łyżeczce kruszonki na każde ciacho i przyklepać.
Piec w temp. 200 C 15-20 minut.
Smacznego!
2 komentarze
gin
To ja w takim razie jedno poproszę, bo wyglądają niezwykle kusząco 🙂
becky
Chyba naprawdę zacznę myśleć na wysyłkową cukiernią 🙂