KUCHNIA

Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką

20150802_191437[1]Czas się przyznać: jestem łakomczuchem, każde miejsce kojarzy mi się z jakąś potrawą (przeważnie czymś słodkim) i tak. przykładowo Toruń to lokal o nazwie „Róże i Zen” i fantastyczny sernik z białą czekoladą, a Kraków to zawsze konieczna wizyta w „Redolfi” na naleśniki suzette z pomarańczami. Właśnie odkąd jestem wege najbardziej brakuje mi sernika, każdy kto mnie zna z czasów „przedwege” pamięta że kawałkiem sernika można było u mnie dużo zdziałać 🙂 Dziś upiekłam ciasteczka które naprawdę nieźle imitują smak sernika i do tego są mini- także wiecie- po jednym .

Składniki na około 25 szt.:

180 g mąki pszennej

szczypta soli

100 ml oleju roślinnego

100 ml mleka sojowego (waniliowe będzie idealne, jeżeli inne roślinne to dodać łyżeczkę esencji waniliowej)

200 g naturalnego tofu

łyżka cukru

20150802_174158[1]Przygotowanie:

tofu zblendować z mlekiem

20150802_174308[1]na taką oto masę:

20150802_174423[1]Mąkę z solą przesiać

20150802_174508[1]Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową”

20150802_174655[1]Zagnieść ciasto formując kulę

20150802_175043[1]którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

20150802_175131[1]i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie:

około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru soku: maliny, nektarynki, brzoskwinie itd. )

2/3 szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą)

2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek)

płaska łyżeczka cynamonu

około 80 ml oleju roślinnego

2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny)

20150802_175553[1]Orzechy rozdrobnić

20150802_175658[1]Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę.

20150802_175856[1]

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm.

20150802_182110[1]Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każde ciacho nałożyć pół łyżeczki dżemu i rozsmarować.

20150802_182510[1]Na to po jednej łyżeczce kruszonki na każde ciacho i przyklepać.

20150802_182753[1]Piec w temp. 200 C 15-20 minut.

20150802_190157[1]

Smacznego!

2 komentarze

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *