Miseczki chlebowe do zupy
Zupełnie nie wiem dlaczego takie misko-chlebki można kupić tylko w okolicach wielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy.
Składniki na 3-4 miseczki:
500 g mąki ( wymieszałam 300 g mąki pszennej z 200 g mąki razowej pełnoziarnistej
opakowanie suchych drożdży lub 5 g świeżych
200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
100 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
50 ml oleju roślinnego (około 3 duże łyżki)
- słonecznik
Przygotowanie:
Gdy używa się świeżych drożdży należy je obudzić rozpuszczając ciepłym mleku z dodatkiem cukru (odczekać około 20 minut), ja postąpiłam identycznie z suszonymi, tj. czekałam jakieś 5 minut aż się obudzą, ale dokładnie je rozpuściłam. Ze wszystkich podanych składników (poza słonecznikiem) wyrobić ciasto po czym odłożyć je do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po tym czasie ponownie chwilę wyrobić. ciasto dodając do nie go słonecznik (wedle uznania). Ciasto podzielić na tyle części ile chcemy „miseczek”, uformować kule a dodatkowo do każdej dokleić małą kuleczkę ciasta która będzie uchwytem.
ps. tak wiem, wyglądają jak cycki.
Pozostawić chlebki na około 20-30 minut po przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Chlebki piec w temp. 190 C około 30 minut, aż się ładnie przyrumienią.
