Muffinki z rabarbarem i papają
Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Na pierwszy rzut lekkie jak chmurka muffiny z dodatkiem papai.
Składniki na 12 szt:
wartość odżywcza dla 1 szt.: 250 kcal/4,5 g białka/37 g węglowodanów/9,6 g tłuszczu
w sumie 350 g mąki, z czego 200 to musi być pszenna (u mnie była to pszenna i gryczana)
150 ml oleju roślinnego
250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
120-150 g cukru
1 banan
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru lub 200 g rabarbaru i 200 g papai
Przygotowanie:
Jak w przypadku każdych babeczek w jednej misce łączymy suche składniki, czyli przesiej mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. w drugiej zblendowanego banana wymieszaj w jogurtem i olejem.
Wymieszaj to wszytko dużą łychą.
Wypełnij foremki do 3/4 i piecz przez około 25 minut w temp. 170-180 C bez termoobiegu!
Smacznego!
2 komentarze
ola
a jaka jest kaloryczność jednej? wcześniej podawałaś wartości energ. to było spoko 🙂 możesz tak przy każdym przepisie
becky
Tak, tak obiecuję dopisać do każdej potrawy! 🙂