KUCHNIA

Muffinki z rabarbarem i papają

 

DSC02995

Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Na pierwszy rzut lekkie jak chmurka muffiny z dodatkiem papai.

Składniki na 12 szt:

wartość odżywcza dla 1 szt.:  250 kcal/4,5 g białka/37 g węglowodanów/9,6 g tłuszczu

w sumie 350 g mąki, z czego 200 to musi być pszenna (u mnie była to pszenna i gryczana)

150 ml oleju roślinnego

250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

120-150 g cukru

1 banan

łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g rabarbaru lub 200 g rabarbaru i 200 g papai

DSC02974

 

Przygotowanie:

Jak w przypadku każdych babeczek w jednej misce łączymy suche składniki, czyli przesiej mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. w drugiej zblendowanego banana wymieszaj w jogurtem i olejem.

DSC02976

Wymieszaj to wszytko dużą łychą.

DSC02977

Wypełnij foremki do 3/4 i piecz przez około 25 minut w temp. 170-180 C bez termoobiegu!

DSC02978

Smacznego!

DSC02988

DSC03011

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *