Najlepsza na świecie pomidorówka
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dopiero, gdy zamieszkałam sama, czyli jakieś 15 lat temu. Pojęcie miałam blade o gotowaniu, bo jakoś mama niespecjalnie lubi gotować, a że królowa w każdym domu jest tylko jedna, to do kuchni też mnie nie dopuszczała. Nie mówię, że nie zdarzało mi się będą nastolatka upiec kilka ciast i to z sukcesem, ale generelnie miałam zakaz zbliżania się do kuchni i to kategoryczny. Może to zabrzmi źle, ale za kuchnią mamy nie przepadam, pomijając fakt, że jedzą mięso, poprostu czuć w jej daniach, że tego nie lubi. Twierdzę uparcie, że połową sukcesu w gotowaniu, zreszą we wszystkim czym się zajmujemy jest miłość do tego co robimy. Nie każdy musi kochać gotowanie, ale chyba każdy kocha jeść (no i rodziców) 🙂
Sprzedałam trochę prywaty, a post jest o pomidorówce. Otóż jakie było moje zdzwiwienie, gdy sie dowiedziałam w ieku 20+, że pomidorówki nie robi się z koncentratu. Dotychczas byłam pewna, że robi się rosół, dodaje koncentrat i voila jest pomidorowa- serio!
Mam nadzieję, że była jedyna i ten przepis będzie dla Was oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie.
Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra.
Składniki na 4-6 porcji:
około 2 kg pomidorów
1-2 cebule
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego
łyżka cukru (najlepiej trzcinowego- ma karmeloway posmak)
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki kurkumy
do podania: ugotowany wczesniej makaron, bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę obież i pokrój w kostkę nie musi być pieknie równa bo i tak będziesz blendować. Zagotuj w czajniku wodę. Pomidorom ponacinaj na krzyż skórkę i mieść je w dużej misce. Gdy woda się zagotuje zalej pomidory wrzątkiem, po 5 minutach przelej zimną wodą i obierz je ze skórki. Z obranych pomidorów wytnij „dupki” i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej 50 ml oleju i przez 10 sekund podsmażaj wrzystkie przyprawy (poza solą i cukrem) cały czas mieszając. Następnie dodaj cebulę i smaż wszytko razem mieszając przez 3-5 minut. Dodaj pomidory. Przykryj garnej pokrywą i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj sól i cukier, zblenduj całość i gotowe! Podawaj tak jak lubisz 🙂
- Ps. jeżeli nie lubisz tak gęstej zupy, lub Twoje pomidory miały mało soku to oczywiście możesz dodać wody do gotujących się pomidorów, na moje oko pół litra powinno wystarczyć.