KUCHNIA

Najlepsza na świecie pomidorówka

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dopiero, gdy zamieszkałam sama, czyli jakieś 15 lat temu. Pojęcie miałam blade o gotowaniu, bo jakoś mama niespecjalnie lubi gotować, a że królowa w każdym domu jest tylko jedna,  to do kuchni też mnie nie dopuszczała. Nie mówię, że nie  zdarzało mi się będą nastolatka upiec kilka ciast i to z sukcesem, ale generelnie miałam zakaz zbliżania się do kuchni i to kategoryczny. Może to zabrzmi źle, ale za kuchnią mamy nie przepadam, pomijając fakt, że jedzą mięso, poprostu czuć w jej daniach, że tego nie lubi.  Twierdzę uparcie, że połową sukcesu w gotowaniu, zreszą we wszystkim czym się zajmujemy jest miłość do tego co robimy. Nie każdy musi kochać gotowanie, ale chyba każdy kocha jeść  (no i rodziców) 🙂

Sprzedałam trochę prywaty, a post jest o pomidorówce. Otóż jakie było moje zdzwiwienie, gdy sie dowiedziałam w ieku 20+,  że pomidorówki nie robi się z koncentratu. Dotychczas byłam pewna, że robi się rosół, dodaje koncentrat i voila jest pomidorowa- serio!

Mam nadzieję, że była jedyna i ten przepis będzie dla Was oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie.

Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie.  Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra.

Składniki na 4-6 porcji:

około 2 kg pomidorów

1-2 cebule

łyżeczka pieprzu

łyżeczka soli

łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego

łyżka cukru (najlepiej trzcinowego- ma karmeloway posmak)

pół łyżeczki mielonej kozieradki

pół łyżeczki kurkumy

do podania: ugotowany wczesniej makaron, bazylia, pietruszka

Przygotowanie:

Cebulę obież i pokrój w kostkę nie musi być pieknie równa bo i tak będziesz blendować. Zagotuj w czajniku wodę. Pomidorom ponacinaj na krzyż skórkę i mieść je w dużej misce. Gdy woda się zagotuje zalej pomidory wrzątkiem, po 5 minutach przelej zimną wodą i obierz je ze skórki. Z obranych pomidorów wytnij „dupki” i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej 50 ml oleju i przez 10 sekund podsmażaj wrzystkie przyprawy  (poza solą i cukrem) cały czas mieszając. Następnie dodaj cebulę i smaż wszytko razem mieszając przez 3-5 minut. Dodaj pomidory. Przykryj garnej pokrywą i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj sól i cukier, zblenduj całość i gotowe! Podawaj tak jak lubisz 🙂

  • Ps. jeżeli nie lubisz tak gęstej zupy, lub Twoje pomidory miały mało soku to oczywiście możesz dodać wody do gotujących się pomidorów, na moje oko pół litra powinno wystarczyć.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.