Najlepsza na świecie zupa pieczarkowa
Każdy ma swój sposób na najlepszą zupę pieczarkową, a ja dzielę się z Wami swoim. Można zrobić z tej banalnej zupy naprawdę wykwintne danie za pomocą kilku składników.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie pieczarek (400-500 g)
korzeń pietruszki lub kawałek selere
1-2 marchewki
2-3 ziemniaki
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
do podania makaron około 200 g, koperek
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.
W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju roślinnego i podsmaż na złoto grzyby (zajmie to około 10 minut), odłóż po łyżce do dekoracji.
Dodaj wszystkie przyprawy i około 2 litrów wody. Gotuj około 10-15 minut, aż warzywa będą idealnie miękkie. Zblenduj i gotowe.
ps. Możesz na sposób włoski dodać zamiast „czystej wody” dać wodę w której gotował się makaron!