KUCHNIA

Najlepsza na świecie zupa pieczarkowa

Każdy ma swój sposób na najlepszą zupę pieczarkową, a ja dzielę się z Wami swoim. Można zrobić z tej banalnej zupy naprawdę wykwintne danie za pomocą kilku składników.

 

Składniki na 4 porcje:

opakowanie pieczarek (400-500 g)

korzeń pietruszki lub kawałek selere

1-2 marchewki

2-3 ziemniaki

łyżeczka pieprzu

łyżeczka soli

płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej

do podania makaron około 200 g, koperek

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju roślinnego i podsmaż na złoto grzyby (zajmie to około 10 minut), odłóż po łyżce do dekoracji.

Dodaj wszystkie przyprawy i około 2 litrów wody. Gotuj około 10-15 minut, aż warzywa będą idealnie miękkie. Zblenduj i gotowe.

ps. Możesz na sposób włoski dodać zamiast „czystej wody” dać wodę w której gotował się makaron!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.