KUCHNIA

Najlepszy na świecie bezglutenowy chleb z samych ziaren

Chleb z tego przepisu jest chyba najprostszym z możliwych i odkąd go upiekłam jest moim numerem jeden. Ma same plusy: bezglutenowy,  dzięki całym nasionom  ma mnóstwo witamin (Witamina C, Tiamina,  Ryboflawina , Niacyna , Witamina B6 , Kwas foliowy , Witamina A , Witamina E ) oraz minerałów takich jak cynk, żelażo, wapń, fosfor, magnez, ale predewszystkim jest naprawdę smaczny.

Ten chleb jest wilgotny, ale nie zakalcowaty , gdzie przeważnie bezglutenowe chleby są suche albo właśnie zakalcowate, zachowuje długo świeżość (spokojnie tydzień), nie kruszy się, smakuje w wersji wytrawnej np. z taka pastą z czerwonej soczewicy czy ze zdrową wersją „nutelli„, a ja tak go lubię, że wcinam samego jak najlepsze ciacha.

 

Skłaniki na średniej wielkości keksówkę:

miarką jest tu jeden i ten sam kubek/szklanka

kubek płatków owsianych

kubek nasion słonecznika

1/2 kubka pestek dyni

1/2 kubka siemienia lnianego (lub od biedy mąki lnianej)

1/2 kubka ulubionych orzechów

2 łyżki nasion chia

łyżeczka soli

łyżka syropu z agawy/ryżowego/klonowego lub miodu

3 łyżki oliwy lub ileju roślinnego

1 i 1/2 kubka przegotowanej letniej wody

Przygotowanie:

Prościej się nie da: wszystko dokładnie wymieszać.  i odstawić na minim 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.

Przełóż do formy wysmarowanej delikatnie oliwą/olejem i  odstaw na minium 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 60-70 minut.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.