Najlepszy na świecie bezglutenowy chleb z samych ziaren
Chleb z tego przepisu jest chyba najprostszym z możliwych i odkąd go upiekłam jest moim numerem jeden. Ma same plusy: bezglutenowy, dzięki całym nasionom ma mnóstwo witamin (Witamina C, Tiamina, Ryboflawina , Niacyna , Witamina B6 , Kwas foliowy , Witamina A , Witamina E ) oraz minerałów takich jak cynk, żelażo, wapń, fosfor, magnez, ale predewszystkim jest naprawdę smaczny.
Ten chleb jest wilgotny, ale nie zakalcowaty , gdzie przeważnie bezglutenowe chleby są suche albo właśnie zakalcowate, zachowuje długo świeżość (spokojnie tydzień), nie kruszy się, smakuje w wersji wytrawnej np. z taka pastą z czerwonej soczewicy czy ze zdrową wersją „nutelli„, a ja tak go lubię, że wcinam samego jak najlepsze ciacha.
Skłaniki na średniej wielkości keksówkę:
miarką jest tu jeden i ten sam kubek/szklanka
kubek płatków owsianych
kubek nasion słonecznika
1/2 kubka pestek dyni
1/2 kubka zmielonego siemienia lnianego (lub od biedy mąki lnianej)
1/2 kubka ulubionych orzechów
2 łyżki nasion chia
łyżeczka soli
łyżka syropu z agawy/ryżowego/klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy lub ileju roślinnego
1 i 1/2 kubka przegotowanej letniej wody
Przygotowanie:
Prościej się nie da: wszystko dokładnie wymieszać. i odstawić na minim 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.
Przełóż do formy wysmarowanej delikatnie oliwą/olejem i odstaw na minium 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 60-70 minut.
Smacznego 🙂
25 komentarzy
marta
Kubek tzn. ile ml – 250ml??
becky
Kubek to kubek, dlatego tak właśnie podałam miarę, aby nie było problemu z wagą 🙂
Dorota
Witam serdecznie. Jaki wymiar formy?
becky
Średniej wielkości keksówka 🙂
Karolina
Mój ulubiony chlebek 🙂 Będę go robić dopiero drugi raz, bo nie mogłam się od niego oderwać a to prawie sam tłuszcz. Tak jak Ty jadłam go jak ciasteczka 😉 Pozdrawiam i polecam!
becky
Bardzo się cieszę, to też mój ulubiony 🙂
Przemysław
Witam, co jest w tych dwóch miseczkach obok syropu z agawy. Nie potrafię tego przypisać do listy składników. Pozdrawiam.
becky
Mielone siemie lniane i mąką lniana.
Kamila
Chleb jest przepyszny, nie rozpada się A do tego ekspresowo się go robi ?
zanka
A owsiane płatki na ryżowe kiedyś zamieniałaś? Szukam chleba przy nietolerancji wszystkich zboz i kasz poza ryzem i kukurydzianą
becky
Próbowałam z jagalnymi, ale wtedy dodaam ciut więcej wody.
aga
Witam mam pytanie czy ten chleb jest dietetyczny ?
becky
A co rozumiesz przez słowo „dieta”, bo dla mnie to sposób odżywiania, a dla Ciebie?
Ania
Rewelacja, piekę chlebuś dwa razy w tygodniu.
Cała rodzina uwielbia????
ogr
Siemię lniane w całości czy mielone?
becky
Mielone lepiej sklei chleb.
Justyna
właśnie upiekłam, ale po ponad 70 min jest jeszcze wilgotny w srodku. Oczywiście skosztowałam i pyszny, ale powinnam dopiec czy jak wystygnie to zmieni konsystencje ??
becky
I to i to, warto byłoby dopiec, a po upieczeniu stygnąc jeszcze trochę odparuje woda.
Iza
Hej, zamiast płatków owsianych dałam orkiszowe i całe siemie lniane. Chleb niestety się rozpada ale w smaku bardzo dobry. Zastanawiam się czy to wina platków orkiszowych czy niezmielonego siemienia?? 🙂
becky
Zmielone siemię lniane lepiej skleja 🙂
Anonim
Witam czy dobrze zrozumiałam , wszystko wymieszać i odstawić na cała noc (tak jak pani zrobiła) , potem przełożyć do keksówki i ponownie odczekać całą noc? czy wszystko było robione wieczorem i rano pieczony chlebek.
becky
U mnie całość „gryzła” się już w keksówce.
Justyna
Dodałam całe siemię lniane i babkę płesznik
Czekam aż ostygnie
Iza
Witam. Chleb jest rewelacyjny. Dodalam do skladnikow kilka suszonych śliwek, daktyle i żurawinę. Bajka. Dziękuję I serdecznie pozdrawiam…
becky
Super pomysł!