KUCHNIA

Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi

Przepisów na jabłecznik/szarlotkę znaleźć można pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie zachwyceni.

Składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x  35 cm:

  • miarą jest kubek o pojemności 250 ml

2 kubki maki pszennej

1 kubek mąki krupczatki

200 g zimnego oleju kokosowego lub innego twardego tłuszczu roślinnego (w wersji wegetariańskiej może być masło)

2 średniej wielkości banany (lub 3 jajka)

pół kubka cukru, najlepiej cukru pudru

2 czubate  łyżki gęstego mleka kokosowego lub wegańskiej śmietany (lub zwykłej  śmietany)

czubata łyżka cynamonu, jeżeli lubisz to dodaj też kardamon i imbir po łyżeczce

1,5- 2 kg jabłek (jeżeli są kwaśne konieczne może być dodanie do masy jabłkowej cukru- pół kubka powinno załatwić sprawę)

pół kubka płatków owsianych lub bułki tartej* Pani Krysia wspomniała, że można dodać tez jedno opakowanie galaretki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki siekając dużym nożem połącz. Następnie uformuj kulę i podziel na dwie części. Dla ułatwienia sobie pracy możesz od razu jedną połową wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Jeżeli masz ochotę i chcesz aby było perfekcyjnie to rozwałkuj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą w włóż na 15-30 minut do lodówki (lub całą blachę i jedną połówkę zawiniętą w folię).

W międzyczasie zetrzyj jabłka (mogą być ze skórką) na tarce o dużych oczkach, dodaj przyprawy, sok z cytryny i płatki owsiane. Odczekaj z 10 minut aby płatki wsiąknęły nadmiar soku.

Słodzone ciasto wyjmij z lodówki, na wylepionym ciastem dnie formy rozłóż jabłka, a na wierzchy rozłóż rozwałkowaną drugą porcję ciasta. Całość posyp cukrem

Jabłecznik piecz przez godzinę w temp. 180 C na  środkowej półce piekarnika.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *