KUCHNIA

Naleśnikowe wegańskie canelloni

DSC02329

Nie odzywałam się przez kilka dni, ponieważ cały czas pracuję nad moim ogrodem, w następny weekend pochwalę się Wam co dotychczas udało mi się zrobić), co nie oznacza, że nie jemy. Zdradzę Wam kilka moim patentów, jak wykorzystywać „resztki”, i robić obiady dosłownie w 20 minut. Dwa dni temu poświęciłam się i nasmażyłam 40 naleśników. Pierwszym obiadem z nich były naleśniki faszerowane kapustą w sosie grzybowym (tu znajdziecie przepis), dziś naleśniki pokroiłam w drobne paski, posmażyłam, dodałam warzywa (mieszanka mrożonka), posypałam wegańskim parmezanem i w 10 minut był obiad (tu znajdziecie przykład). A przed chwilą zrobiłam obiad na jutro i jednocześnie na pojutrze (do pozostałego sosu dodam kukurydzę, ugotuję makaron i voila, będzie kolejny obiad).

 

Składniki na 3-4 porcje + sos na kolejny obiad:

6-8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziecie tu)

2 puszki po 400 g czerwonej fasoli (równie dobrze może być biała, jak i 150 g suchej fasoli ugotowanej do miękkości)

puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane

2 cebule

1 bakłażan

1/2 fenukuła (można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego)

przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego

400 ml soku pomidorowego

50 g wegańskiego sera

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

DSC02308

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w  drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź.

DSC02309

Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut.

DSC02310

Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty.

DSC02311

Dodaj fenkuł, wymieszaj i smaż razem 3 minuty.

DSC02312

Dodaj wszystkie przyprawy poza solą, wymieszaj, smaż przez minutę. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około 5 minut, dopraw do smaku solą.

DSC02313

Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około 5 minut, dopraw do smaku solą.

DSC02315

Na każdym naleśniku ułóż około 2 łyżki farszu, i zawiń w rulon. Ciasno ułóż w naczyniu do zapiekania.

DSC02317

Do pozostałego farszu dodaj sok pomidorowy i zblenduj całość.

DSC02318

Sos będziesz mieć na co najmniej 2 kolejne obiady 😉

DSC02319

Całość polej sosem i startym serem. Zapiecz w piekarniku przez max 20 minut w temp. 180 C.

DSC02322

Smacznego!

DSC02327

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *