No to klops!

20151031_140641[1]Zamarzył mi się swojski obiad, do tego taki, który smakowałby Miśce, a co wszystkim dzieciom smakuje? No przecież, że klopsiki z Ikei 😉

Składniki na 15 szt. pulpecików:

20151031_130049[1]

400 g ugotowanej ciecierzycy (masa suche ciecierzycy)

2-3 cebule

3 łyżki mąki (użyłam z tapioki, można użyć praktycznie dowolnej)

łyżeczka papryki (dodałam też szczyptę wędzonej)

łyżeczka soli

łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ciecierzyce zblendować, nie musi być idealnie ale tak, aby nie było całych groszków, dodać przyprawy, mąkę i cebulę. Wyrobić masę najlepiej ręcznie.

20151031_132416[1]

Uformować klopsiki.

20151031_135250[1]Usmażyć klopsiki na złoty kolor (około 1-2 minut z każdej strony)

Sos (w sumie każdy pomidorowy ale ja trochę pokombinowałam, wykorzystałam to co znalazłam w lodówce,)

1 cebula

1 duża czerwona papryka

2 upieczone pietruszki

2 upieczone marchewki

pół litra soku pomidorowego (chyba nie muszę dodawać, że sama robiłam z własnych pomidorów 😉

Cebulę podsmażyć, dodać drobno posiekaną paprykę, po 3 minutach dodać posiekana upieczona pietruszkę i marchewki, poddusić około 3 minut razem, dodać sok pomidorowy i zblendować wszystko na gładki sos).

20151031_140005[1]Sos wlałam na patelnię, ułożyłam klopsiki, posypałam wegański parmezanem (tak, tak istnieje takie cudo, dla chętnych dam namiar na sklep) i zapiekłam 10 minut w 200 C w piekarniku.

20151031_140637[1]

Smacznego!

20151031_140849[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.