
Orzechowe aksamitne curry
To curry to balsam dla duszy, miód na serce i aksamit dla żołądka. Po jego zjedzeniu ogarnie Was błogostan i zamarzycie o ciepłym kocyku i książce. Jest to idealne danie na nadchodzącą wielkimi krokami zimną aurę. Rozgrzewa, syci i poprawia humor. Wykorzystałam do tego curry owoc chlebowca, który kupiłam z czystej ciekawości, a do tego przepisu zainspirowałam się oryginalnym przepisem na tzw. butter chicken, a chlebowiec podobno smakuje jak kurczak. Powiem szczerze, że głowy mi nie urwało, mi w smaku przypomina ugotowany seler, więc jak nie macie pod ręką tego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu, a prawdę powiedziawszy gdy nie mam ani jednego ani drugiego w lodówce to robię bez i jest równie pyszne!
Składniki na 4 porcje:
około 300 g owocu chlebowca z puszki
2 czubate łyżki masła orzechowego
puszka 400 ml mleka kokosowego
1 cebula
250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki
2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka mieszanki garam masala
płaska łyżeczka suszonego imbiru lub 2 cm świeżego startego na drobnych oczkach tarki lub łyżka soku z cytryny
około 100 g orzeszków ziemnych (użyłam solonych i nie dodałam już więcej soli do potrawy)
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
W garnku (3 l) lub w dużej głębokiej patelni rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, imbir (jeżeli suszony), garam masale, cynamon. Wymieszaj dokładnie i po kilu sekundach dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe lub na kawałki 2 cm pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka pomidorów to je uprzednio potraktuj wrzątkiem i zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut.
Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki.
Dodaj do curry. Gotuj razem 5 minut.
Po tym czasie dodaj orzeszki, mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem (po łyżeczce maksymalnie) i gotuj 3-5 minut.
Smacznego!


One Comment
Marta
Bardzo dziekuje za przepis! Wyszlo pysznie, u mnie z tofu. Uwielbiam maslo orzechowe wiec dla mnie danie idealne!