KUCHNIA

Orzechowe batoniki brownie bez pieczenia

Kolejny przepis na batoniki, bo jakoś tak mnie ostatnio wzięło na zdrowe wersje słodyczy. Zdrowe nie znaczy niskokaloryczne, zdrowe czyli odżywcze, z dobrej jakości składników. Są bardzo sycące, kwa kawałki i ma się dosyć nawet na kilka godzin, cała masa białka i łuszczy pochodzących z orzechów, idealna przekąska w ciągu dnia, poza tym są smaczne, ale to chyba nie budzi wątpliwości 😉

Składniki na formę do pieczenia mniej więcej 20 na 25 cm:

warstwa ciemna:

200 g masła orzechowego *ulubionego

100 g oleju kokosowego *u mnie był virgin

2 łyżki kakao

3 łyżki syropu klonowego, z agawy itp. *użyłam melasy

3 czubate łyżki tj. około 50 g mąki kokosowej* może być z innych orzechów, a od biedy owsiana lub lekko zblendowane płatki owsiane

50 g wiórków kokosowych

szczypta soli

Wymieszaj wszystko dokładnie blenderem lub łyżką jeżeli masz wystarczająco cierpliwości i siły.

Przełóż cała masę równo rozprowadzając w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

warstwa jasna:

200 g masła orzechowego

3 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodkiego syropu

3 łyżki mąki orzechowej

dowolne orzechy około 100 g

inne bajery, u mnie ulubione prażone ziarno kakaowca

Wymieszaj masło orzechowe, syrop i mąkę. Rozłóż na ciemnej warstwie. W wierzch powciskaj orzechy i bajery.

Całość wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę, po pokrojeniu przechowuj w lodówce.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.