Orzechowe batoniki brownie bez pieczenia
Kolejny przepis na batoniki, bo jakoś tak mnie ostatnio wzięło na zdrowe wersje słodyczy. Zdrowe nie znaczy niskokaloryczne, zdrowe czyli odżywcze, z dobrej jakości składników. Są bardzo sycące, kwa kawałki i ma się dosyć nawet na kilka godzin, cała masa białka i łuszczy pochodzących z orzechów, idealna przekąska w ciągu dnia, poza tym są smaczne, ale to chyba nie budzi wątpliwości 😉
Składniki na formę do pieczenia mniej więcej 20 na 25 cm:
warstwa ciemna:
200 g masła orzechowego *ulubionego
100 g oleju kokosowego *u mnie był virgin
2 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego, z agawy itp. *użyłam melasy
3 czubate łyżki tj. około 50 g mąki kokosowej* może być z innych orzechów, a od biedy owsiana lub lekko zblendowane płatki owsiane
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Wymieszaj wszystko dokładnie blenderem lub łyżką jeżeli masz wystarczająco cierpliwości i siły.
Przełóż cała masę równo rozprowadzając w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
warstwa jasna:
200 g masła orzechowego
3 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodkiego syropu
3 łyżki mąki orzechowej
dowolne orzechy około 100 g
inne bajery, u mnie ulubione prażone ziarno kakaowca
Wymieszaj masło orzechowe, syrop i mąkę. Rozłóż na ciemnej warstwie. W wierzch powciskaj orzechy i bajery.
Całość wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę, po pokrojeniu przechowuj w lodówce.
Smacznego!