KUCHNIA

Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru

To ciasteczka z kategorii „brzydkie a dobre”. Są lekko słodkie, miękkie w środku, ale z zewnątrz mają chrupiąca skorupkę. Miśka zachwycona, a to dla mnie najważniejsze, bo te ciacha były z myślą właśnie o nie 🙂 Całkowity czas ich przygotowania to 30 mintu- serio!

Składniki na 20-25 sztuk:

opakowanie kleiku ryżowego (160 g)

100 g masła orzechowego (3 czubate łyżki)/można zastąpić dowolnym olejem roślinnym, a wtedy będą bradziej plastyczne i miękkie po upieczeniu

2 dojrzałe banany

szczypta cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej *można całkowicie pominąć

  • do dekoracji: orzechy, dżem

Banana i masło orzechowe zblenduj lub rozdrobnij widelcem.

Dodaj kleik i szczyptę soli.

Sprawdź, czy dla Ciebie masa będzie wystarczająco słodka, dla mnie była ale to kwestia gustu, zawsze możesz dodać 3 łyżki brązowego cukru czy tez syropu z agawy.

Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj kilki i lekko je rozpłaszcz. Piecz w temp. 180 C przez 12-15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.