Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru
To ciasteczka z kategorii „brzydkie a dobre”. Są lekko słodkie, miękkie w środku, ale z zewnątrz mają chrupiąca skorupkę. Miśka zachwycona, a to dla mnie najważniejsze, bo te ciacha były z myślą właśnie o nie 🙂 Całkowity czas ich przygotowania to 30 mintu- serio!
Składniki na 20-25 sztuk:
opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
100 g masła orzechowego (3 czubate łyżki)/można zastąpić dowolnym olejem roślinnym, a wtedy będą bradziej plastyczne i miękkie po upieczeniu
2 dojrzałe banany
szczypta cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej *można całkowicie pominąć
- do dekoracji: orzechy, dżem
Banana i masło orzechowe zblenduj lub rozdrobnij widelcem.
Dodaj kleik i szczyptę soli.
Sprawdź, czy dla Ciebie masa będzie wystarczająco słodka, dla mnie była ale to kwestia gustu, zawsze możesz dodać 3 łyżki brązowego cukru czy tez syropu z agawy.
Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj kilki i lekko je rozpłaszcz. Piecz w temp. 180 C przez 12-15 minut.
Smacznego!