KUCHNIA

Orzechowe ciasteczka z dżemem

DSC01701

Co jak co, ale trzeba przyznać, że „amerykańska” kanapka z masłem orzechowym i kwaskowatą galaretką z winogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły to ratuje mi życie taka kanapka. Dziś pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takich ciasteczek?  No to są, i nieskromnie powiem, że są o wiele lepsze niż jakaś tam sznytka, miękkie w środku, pachną cudnie, ehh… tylko 16 szt. mi wyszło, może t nawet lepiej.

Składniki:

120 g mąki ryżowej

100 g maki pszennej

1 banan

150 g masła orzechowego (3 duże łyżki)

50 g niesolonych orzeszków ziemnych (można pominąć, jeżeli macie masło z kawałkami orzechów)

60-80 g brązowego cukru

100 ml oleju roślinnego (pół szklanki)

łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej

łyżeczka sody oczyszczonej

dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony

DSC01689

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej, cukier i esencję waniliową.

DSC01691

Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków.

DSC01692

Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto.

DSC01694

Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny.

DSC01695

Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości kulki (u mnie było to 16 szt.), układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem rób wgłębienia, które wypełnij każde łyżeczką dżemu. Tak przygotowane piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika mak 15 minut!

DSC01697

Ciacha trochę wyrastają.

DSC01698

Smacznego!

DSC01699

Przechowywane w puszcze wytrzymają nawet do tygodnia.

DSC01704

DSC01702

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *