Orzechowe ciasteczka z dżemem
Co jak co, ale trzeba przyznać, że „amerykańska” kanapka z masłem orzechowym i kwaskowatą galaretką z winogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły to ratuje mi życie taka kanapka. Dziś pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takich ciasteczek? No to są, i nieskromnie powiem, że są o wiele lepsze niż jakaś tam sznytka, miękkie w środku, pachną cudnie, ehh… tylko 16 szt. mi wyszło, może t nawet lepiej.
Składniki:
120 g mąki ryżowej
100 g maki pszennej
1 banan
150 g masła orzechowego (3 duże łyżki)
50 g niesolonych orzeszków ziemnych (można pominąć, jeżeli macie masło z kawałkami orzechów)
60-80 g brązowego cukru
100 ml oleju roślinnego (pół szklanki)
łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
łyżeczka sody oczyszczonej
dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej, cukier i esencję waniliową.
Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków.
Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny.
Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości kulki (u mnie było to 16 szt.), układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem rób wgłębienia, które wypełnij każde łyżeczką dżemu. Tak przygotowane piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika mak 15 minut!
Ciacha trochę wyrastają.
Smacznego!
Przechowywane w puszcze wytrzymają nawet do tygodnia.