
Owsiane batoniki z malinami i czekoladą
Uwielbiam owsianki, a już w formie batoników po prostu kocham tak jak i połączenie malin z gorzką czekoladą. Połączyłam wszystko co lubię w jednym batoniku, który jest idealną fit przekąską do kawy, jak i dla dzieciaków. Dobrze trzyma formę i można spokojnie zabrać ze sobą do pracy . Po przygotowaniu przechowywać w lodówce, na moje oko to spokojnie tydzień, ale u mnie w domu wytrzymały dwa, tj. wszystko zjedliśmy 🙂
Składniki na 12 batoników:
300 g płatków owsianych
150-200 g malin
100 g gorzkiej czekolady
50 g curku
3 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, itp.)
120 ml oleju kokosowego
Przygotowanie:
w średniej wielkości garnku rozpuść olej, cukier i syrop.
Żeby nie brudzić więcej naczyń to do garnka ze słodki syrop dodaj płatki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut aby płatki nasączyły się płynem.
Do płatków dodaj maliny i posiekaną czekoladą. Delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj masę i dociśnij.
Całość piecz w temp. 180 C przez 25-30 minut.
Po upieczeniu wystudź całość, a następnie pokrój w batoniki.
Smacznego 🙂

