KUCHNIA

Owsiane (bezglutenowe) batoniki z jabłkami i rodzynkami

 

Wakacje minęły, skończyło się dobre dla dzieci, a rodzice mogą nareszcie ciut odetchnąć. Jak wiecie przygotowuję sama zdrowe przekąski dla Miśki do szkoły i w związku z rozpoczęciem kolejnego roku szkolnego opracowałam nowy przepis na batoniki. Tym razem batoniki są bardziej miękkie, wilgotne i delikatnie się ciągną za sprawą dodanych świeżych jabłek, doprawione przyprawami, dosłodzone rodzynkami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i do pracy jako przekąska.

Składniki na 10-12 batoników:

300 g płatków owsianych

150 g oleju kokosowego (lub innego delikatnego w smaku)

100 g rodzynek

50 g cukru

2-3 łyżki płynnego słodu (syrop trzcinowy, z agawy, miód)

2-3 jabłka

łyżeczka cynamony

łyżeczka kardamonu

łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

W garnku około 3 litrowym rozpuść olej z cukrem i przyprawami. Wrzuć do tego rodzynki, aby nasiąkły płynem.

 

 

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Do garnka z olejem, przyprawami i rodzynkami dodaj płatki owsiane oraz starte jabłka. Dokładnie wymieszaj, dodaj około 50 ml wody. Odstaw na pół godziny (a nawet godzinę)  aby płatki nasiąkły płynem.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i dociskając  równomiernie rozłóż masę.

 

Piecz 30-40 minut na dolnej półce piekarnika w temp. 180 C.  Pokrój  na batony  ( mnie miały wymiar 5×10 cm) dopiero po wystudzeniu).

Przechowuj w lodówce nawet tydzień, albo ciut dłużej,  nic im się nie stanie.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.