Owsiane (bezglutenowe) batoniki z jabłkami i rodzynkami
Wakacje minęły, skończyło się dobre dla dzieci, a rodzice mogą nareszcie ciut odetchnąć. Jak wiecie przygotowuję sama zdrowe przekąski dla Miśki do szkoły i w związku z rozpoczęciem kolejnego roku szkolnego opracowałam nowy przepis na batoniki. Tym razem batoniki są bardziej miękkie, wilgotne i delikatnie się ciągną za sprawą dodanych świeżych jabłek, doprawione przyprawami, dosłodzone rodzynkami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i do pracy jako przekąska.
Składniki na 10-12 batoników:
300 g płatków owsianych
150 g oleju kokosowego (lub innego delikatnego w smaku)
100 g rodzynek
50 g cukru
2-3 łyżki płynnego słodu (syrop trzcinowy, z agawy, miód)
2-3 jabłka
łyżeczka cynamony
łyżeczka kardamonu
łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
W garnku około 3 litrowym rozpuść olej z cukrem i przyprawami. Wrzuć do tego rodzynki, aby nasiąkły płynem.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka z olejem, przyprawami i rodzynkami dodaj płatki owsiane oraz starte jabłka. Dokładnie wymieszaj, dodaj około 50 ml wody. Odstaw na pół godziny (a nawet godzinę) aby płatki nasiąkły płynem.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i dociskając równomiernie rozłóż masę.
Piecz 30-40 minut na dolnej półce piekarnika w temp. 180 C. Pokrój na batony ( mnie miały wymiar 5×10 cm) dopiero po wystudzeniu).
Przechowuj w lodówce nawet tydzień, albo ciut dłużej, nic im się nie stanie.
Smacznego 🙂