KUCHNIA

Owsiane ciasteczka z czekoladą (bez cukru)

DSC01754

Ciasteczka z „serii brzydkie a dobre” są dosłownie odwrotnie proporcjonalnie pyszne co brzydkie. Upiekłam je specjalnie dla Niny do szkoły i muszę chować przed resztą domowników. Są miękkie w środku, średnio słodkie, naładowane samym dobrem, czyli wartościowymi płatkami owsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia.

Składniki:

200 g mąki pszennej białej

200 g płatków owsianych

100 ml oleju roślinnego

100 g daktyli

50 g gorzkiej czekolady (u mnie to 70%)

50 g suszonej żurawiny/rodzynek lub pominąć

łyżeczka cynamonu

łyżeczka sody oczyszczonej

 

DSC01732

Przygotowanie:

Dodaj 100 ml gorącej wody do daktyli i mocz je minimum 15 minut, po czym zblenduj z olejem.

DSC01733

po czym zblenduj z olejem.

DSC01734

Zbelnduj również płatki owsiane.

DSC01735

Płatki nie muszą być zmielone na mąkę.

DSC01736

Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i zagnieć ciasto.

DSC01737

Jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę ciepłej wody (maksymalnie wg mnie 50 ml).

DSC01738

Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę i czekoladę.

DSC01739

Powstałe ciasto jest gęste, ale się nie klei i nie kruszy.

DSC01740

Formuj kulki, porcję możesz odmierzać dużą łyżką. Ciacha umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C około 15 minut.

DSC01741

Smacznego!

DSC01747

ps. Trzymane w puszcze u mnie po 3 dniach nadal są miękkie.

DSC01749

 

DSC01752

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.