KUCHNIA

Owsiane ciastka czekoladowe z orzechami

Pewnie na jakiś czas w odstawkę pójdą czekoladowe ciacha, bo nadchodzi czas truskawek, przynajmniej u mnie, bo w szklarni już kwitną, ale trzeba się godnie pożegnać, więc wykombinowałam  czekoladowe ciacha w wersjifit. W moim mniemaniu fit to zdrowa wersja, a nie niskokaloryczna, czyli pełne ziarno (błonnik)śladowa ilość cukru, orzechy (witaminy z grupy B i białko), gorzka czekolada (magnez). Aha, najważniejsze ciastka są na zwenątrz kruche, a w środku lekko wilgotne, nie za słodkie, ale bardzo sycące, czyli idealne 🙂

Składniki na około 20 ciastek, takim całkiem dużych:

1 średni banan

2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady

100 g oleju kokosowego

50 g cukru (u mnie nierafinowany, trzcinowy)

200 g mąki owsianej

100 g płatków owsianych

100 g dowolnych orzechów (u mnie była to mieszanka migdałów, włoskich, nerkowców i laskowych)

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce wymieszaj suche składniki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Orzechy posiekaj. Banana zblenduj lub rozgnieć widelcem.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeżeli możesz sobi na to pozowlić to odstaw nawet na pół godziny, aż suche składniki nasiąkną czekoladą 🙂

Nabieraj dużą łyżka porcję ciasta, w dłoniach uformuj kulkę i kładąc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia rozpłasz.

Ciacha piecz w temp. 160-170 C przez około 15 minut.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.