KUCHNIA

Owsiany budyń z sezonowymi owocami

Pewnie niewiele osób lubi poniedziałki. Moj dzień zaczyna się najpóźniej o 5 rano, więc raczej nie mam czasu na celebrację poranka, bo o 6 muszę być już w drodze do pracy. Jeżeli jakimś cudem wstanę chwilę wcześniej to lubię zjeść dobre śniadanie, albo chciażby mieć czas zabrać z lodówki wieczorem przygotowane.  Każda minuta mojego poranka jest bezcenna, bo mam dokładnie 45 minut na wypicie kawy, którą codziennie rano przygotowuje mąż, bo inaczej nie wstanę, przygotowanie śniadania Miśkowi, wzięcie prysznica i ogarniecię się do wyjścia (makijaż, włosy, ubranie).  Czasami naprawdę brakuje 2 minut, aby zabrać ze sobą śniadanie.

Ten budyń był moim niedzielnym śniadaniem w domu i będzie dzisiejszym poniedziałkowym w pracy. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut i uwierzcie mi, nie ma lepszego rozpoczęcia dnia, nawet poniedziałku 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

kubek płatków owsianych (około 150 g)

300-350 ml mleka (u mnie migdałowe)

odrobinka soli, dosłownie szczypta

łyżeczka karobu lub pół łyżeczki kakao- jeżeli kakako to dodaj też łyżeczkę cukru

łyżka masła orzechowego

garść ulubionych sezonowych owoców

2 łyżecznki ulubionych pestek (u mnie były akurat jagody goi i orzeszki piniowe)

Przygotowanie:

Płatki zmiel na grubość wedle upodopań, jak widzisz u mnie jakie półe na pół * jeżeli  nie lubisz  grudek równie dobrze możesz użyć dobrej jakości , pełnoziarnistej mąki owsianej.

Do rondelka wlej mleko, dodaj kakao, cukier/karob oraz zmielone płatki. Dokładnie wymieszaj i gotuj cały czas mieszając 3-4 minuty, na samym końcu dodaj masło orzechowe.

Przełóż całośc do miseczki/słoika/pudełka, udekoruj owocami. Delektuj się 🙂

Życzę smacznego i miłego poniedziałku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.