Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej
Za typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest miękki i wilgotny. Smakuje wybornie już po upieczeniu, a z kolejnymi dniami (podobno im straszy tym lepszy) tylko zyskuje. Smaku nadaje mu melasa, a niezwykła strukturę płatki owsiane. Jeszcze nie jest za późno, zdążycie upiec i będziecie mi wdzięczni 😉
ps. Piekłam za jednym razem dwa, stąd taka ilość składników na zdjęciu
Składniki na 1 piernik:
1 średniej wielkości banan
200 g oleju kokosowego rafinowanego lub innego delikatnego oleju roślinnego
250 g melasy (użyłam z karobu) może być ewentualnie 150 g melasy i reszta np. syropu z agawy lub golden syropu
100 g płatków owsianych lub orkiszowych (u mnie było to 5og owsianych i 50 g orkiszowych)
250 g mąki pszennej (u mnie było to 100 g orkiszowej pełnoziarnistej i 150 g pszennej)
opakowanie przyprawy do pierników
duża łyżka sody oczyszczonej
50 ml mleko sojowego lub innego roślinnego
70 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej połącz melasę, cukier i olej kokosowy. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij o mleku).
Ciasto jest gęste ale lejące, więc spokojnie 🙂
Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 150-160 przez 1 godzinę,
Gotowe i wystudzone ciasto przechowuj owinięte w folię spożywczą no chyba że od razu zjesz całe.
Smacznego!
2 komentarze
Janusz
Ciekawy masz ten blog. Uwielbiam tu wracać bo każdy twój wpis czytam z uwagą. Twoje notki czyta się lekko co sprawia że człowiek się nie męczy siedząc tutaj. Tak 3maj.
becky
Janusz to chyba najmilszy komentarz jaki dotychczas dostałam. Dziękuję bardzo 🙂