KUCHNIA

Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

 

Bakłażany uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnią rzeczą jaka mi się marzyła do jedzenie go na śniadanie w formie pasty do chleba. Dodałam do tego ukochane suszone pomidory i tak oto powstała pasta do chleba idealna 🙂

Składniki:

3-4 bakłażany

3 cebule (najlepiej czerwone)

100 g nasion słonecznika

około 20 połówek suszonych pomidorów

pół łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki kurkumy

sól i pieprz

3 łyżki oleju do smażenia * jeżeli pomidory suszone z zalewy to ten olej będzie idealny

Przygotowanie:

Bakłażany ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę najlepiej w funkcji grill.  W połowie czasu pieczenia odwróć bakłażany. Po upieczeniu rozetnij skórkę, zostaw aby ostygły, następnie łyżką wybierz miąższ i przełóż na sitko, aby odciekła nadmiar wody.

Podpraż słonecznik na suchej patelni.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przez dobre 5 minut smaż. Pod koniec dodaj paprykę, kurkumę i pieprz. Wymieszaj.

W miski przełóż miąższ upieczonych bakłażanów, podsmażoną z przyprawami cebulę, połowę suszonych pomidoów oraz słonecznika.

Zblenuduj wszystko na gładką masę, po czym dodaj resztę słonecznika i pomidorów. Dopraw solą. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.