Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Bakłażany uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnią rzeczą jaka mi się marzyła do jedzenie go na śniadanie w formie pasty do chleba. Dodałam do tego ukochane suszone pomidory i tak oto powstała pasta do chleba idealna 🙂
Składniki:
3-4 bakłażany
3 cebule (najlepiej czerwone)
100 g nasion słonecznika
około 20 połówek suszonych pomidorów
pół łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
3 łyżki oleju do smażenia * jeżeli pomidory suszone z zalewy to ten olej będzie idealny
Przygotowanie:
Bakłażany ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę najlepiej w funkcji grill. W połowie czasu pieczenia odwróć bakłażany. Po upieczeniu rozetnij skórkę, zostaw aby ostygły, następnie łyżką wybierz miąższ i przełóż na sitko, aby odciekła nadmiar wody.
Podpraż słonecznik na suchej patelni.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przez dobre 5 minut smaż. Pod koniec dodaj paprykę, kurkumę i pieprz. Wymieszaj.
W miski przełóż miąższ upieczonych bakłażanów, podsmażoną z przyprawami cebulę, połowę suszonych pomidoów oraz słonecznika.
Zblenuduj wszystko na gładką masę, po czym dodaj resztę słonecznika i pomidorów. Dopraw solą. Gotowe 🙂