
Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy
Nie samym hummusem wegus żyje, a poza tym nie każdemu on służy. Mi oczywiście hummus bardzo smakuje, ale niestety jest dla mnie ciężkostrawny, a w sumie to sama ciecierzyca. Natomiast czerwoną soczewicę mogłabym jeść codziennie pod każdą postacią, więc wykombinowałam pastę do chleba z moich ulubionych składników czyli soczewicy i suszonych pomidorów.
Składniki:
200 g suchej (nieugotowanej) czerwonej soczewicy
około 200 g suszonych pomidorów (najlepiej z zalewy)
2 średnie cebule
2 czubate łyżki koncentratu pomiorowego lub ketchupu
płaska łyżeczka kurkumy
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki wędzonej papryki lub wędzonej soli
łyżeczka kuminu
sól i pieprz
3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej tej z zalewy od suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
Zasznij od ugotowania soczewicy do miękkości. Ja najpierw podsmażam ją przez minutę na łyżce oleju, a następnie partiami dodaję wodę, w sumie około 600 ml.
Na dużej patelni podgrzej olej i podsmaz przez 5 minut drobno posiekaną cebulę- powina zacząc się przyrumieniać. Dodaj do cebuli papryki, kumin i kurkumę. Dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i pokrojone suszone pomidory.
Smaż do użyskania porządanej konsystencji mieszając co chwilkę – nie zajmie to więcej niż 10 minut, a w międzyczasie możesz ogarnąć kuchnię 😉 Dopraw solą (około 1 łyżeczki).
Połowę masy zblenuj na gładko.
Wymieszaj z pozostałą częścia, dodaj ketchup. Gotowe.
Smacznego 🙂
Ps. przechowywana w lodówce spokojnie może stać nawet tydzień, oczywiście można też mrozić.

