Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem
W czasie urlopu nadrobiłam zaległości w czytaniu blogów (w 99 % nie są to blogi kulinarne), i tak mój ulubiony bloger (Jason Hunt) napisał o 7 pięknych miejscach, a że jestem łasuchem, to z całego posta utkwiły mi w pamięci budyniowe ciastka, które dla których wróciłby do do Portugalii. Prawdę powiedziawszy nigdy o nich nie słyszałam, a tym bardziej mnie miałam okazji ich jeść, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiłam ich własnej wersji wegańskiej, nie mam więc pojęcia jak powinny smakować, ale te które zrobiłam ja uważam za genialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik.
ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię.
Składniki na 6-12 ciastek:
opakowanie ciasta francuskiego
puszka mleka kokosowego
2 średniej wielkości banany
3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g)
3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g)
sok z połowy cytryny
łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu)
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto.
Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto.
W zależności od tego jak duże chcesz mieć ciacha podziel ciasto na kawałki, ale nie mniejsze niż o szerokości 2 cm.
Każdy wałeczek ciasta rozpłaszcz dłonią i uformuj płaskie miseczki. Możesz wykorzystać np. blachę z wgłębieniami do pieczenia babeczek, lub tak jak ja formy do tartaletek, które wyłożyłam paskami papieru do pieczenia dla ułatwienia wyjmowania gotowych ciastek z form. Równie dobrze możesz położyć krążki ciasta na zwykłej blaszce, byleby nie przesadzić z farszem budyniowym, bo wypłynie. Tak przygotowane spody ciastek ponownie schłodź w lodówce. Czas przygotowania masy budyniowej będzie wystarczający do ich chłodzenia.
Banany zblenduj na puszystą masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Do średniej wielkości garnka przełóż całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę bananową i zagotuj cały czas mieszając. Po koniec dorzuć skórki cytrusowe.
Schłodzone spody ciastek wypełnij przestudzoną lekko masa budyniową zostawiając 1 cm wolny brzeg.
Piecz ciacha w dobrze rozgrzanym piekarniku do temp. 200-210 C (z termoobiegiem) przez około 40 minut, muszą być złociste.
Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem.
Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem.
Smacznego!