KUCHNIA

Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień

DSC02643

W niedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-).

DSC02640

Składniki na 4 pizze średnica około 24 cm (miarą szklanka 200-250 ml):

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej)

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

opakowanie 7  suchych drożdży

1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego

DSC02614

Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta):

puszka 400 ml pomidorów

50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości

łyżka octu z czerwonego wina

5 ząbków czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka suszonego oregano

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka suszonego tymianku

pół łyżeczki pieprzu

DSC02609

Przygotowanie sosu:

Rozgrzej cały olej/oliwę i wrzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go cały czas mieszając 2  minuty (nie ma się przyrumienić!)

DSC02610

Dodaj do pozostałych składników (zblenduj wcześniej pomidory, tak aby nie było kawałków)

DSC02611

i gotowe! Możesz tak przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce.

DSC02612

Przygotowanie pizzy:

W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny).

DSC02616

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę, uderz ręką w celu odgazowania, podziej je na docelową ilość, u mnie były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.

DSC02625

 

DSC02630

 

DSC02632

Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem (użyłam wegańskiego Volfie do pizzy)

DSC02634

 

DSC02635

Piecz 12-15 minut w temp. 200-220 C.

DSC02637

Smacznego!

DSC02640

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *