Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień
W niedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-).
Składniki na 4 pizze średnica około 24 cm (miarą szklanka 200-250 ml):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
opakowanie 7 suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego
Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta):
puszka 400 ml pomidorów
50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości
łyżka octu z czerwonego wina
5 ząbków czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie sosu:
Rozgrzej cały olej/oliwę i wrzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go cały czas mieszając 2 minuty (nie ma się przyrumienić!)
Dodaj do pozostałych składników (zblenduj wcześniej pomidory, tak aby nie było kawałków)
i gotowe! Możesz tak przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce.
Przygotowanie pizzy:
W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę, uderz ręką w celu odgazowania, podziej je na docelową ilość, u mnie były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.
Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem (użyłam wegańskiego Volfie do pizzy)
Piecz 12-15 minut w temp. 200-220 C.
Smacznego!