KUCHNIA

Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi

20150606_112054[1]

 

Wspomniałam dziś rano Miśkowi, że upiekę jakieś ciacha, wyciągnęłam ogórki i pomidory z lodówki, żeby zrobić sałatkę a on przerażony na mnie patrzy i pyta czy dziś ciastka z pomidorów będą 😉 Cóż nie z pomidorów a z bananów i do tego z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych- samo dobro.

Składniki:

250 g płatków owsianych

250 g mąki pełnoziarnistej

200 g masła roślinnego

4 banany

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

100 ml wody po gotowanej ciecierzycy

pół cytryny albo limonki

20150606_095008[1]

Przygotowanie:

Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy.

3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki cytryny.

20150606_095136[1]

Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.

20150606_095924[1]

Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej.

20150606_100735[1]

Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem.

20150606_100330[1]

 Powstałą  masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane,  zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka:

20150606_101147[1]

Połową tej papki wykleić standardową blachę nasmarowaną wcześniej masłem, na to położyć odsączone banany i przykryć pozostałą częścią ciasta.

20150606_101810[1]

Pieczemy około 30 minut w temp. 190 C. Po (dokładnym) przestudzeniu kroimy w prostokąty.

20150606_111405[1]

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *