Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi
Wspomniałam dziś rano Miśkowi, że upiekę jakieś ciacha, wyciągnęłam ogórki i pomidory z lodówki, żeby zrobić sałatkę a on przerażony na mnie patrzy i pyta czy dziś ciastka z pomidorów będą 😉 Cóż nie z pomidorów a z bananów i do tego z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych- samo dobro.
Składniki:
250 g płatków owsianych
250 g mąki pełnoziarnistej
200 g masła roślinnego
4 banany
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 ml wody po gotowanej ciecierzycy
pół cytryny albo limonki
Przygotowanie:
Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy.
3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki cytryny.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.
Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej.
Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem.
Powstałą masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka:
Połową tej papki wykleić standardową blachę nasmarowaną wcześniej masłem, na to położyć odsączone banany i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Pieczemy około 30 minut w temp. 190 C. Po (dokładnym) przestudzeniu kroimy w prostokąty.
Smacznego!
2 komentarze
foodmania
zdrowo i pysznie!
becky
Dzięki, o to właśnie mi chodziło!