
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku
Do dziś pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle.
Składniki na około 25 sztuk:
600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar)
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
płaska łyżeczka soli
jeden dojrzały banan
około 1 kg śliwek
do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier
Banana zblendować
Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować
Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni.
Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki.
Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią
Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia)
Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt.
tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia (po wrzuceniu i upłynięciu minutki radzę delikatnie zamieszać w garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować w możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk.
Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem.

One Comment
Mirka
wyglądają pychotka