KUCHNIA

Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku

20150731_135802[1]

Do dziś pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się,  że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle.

Składniki na około 25 sztuk:

600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar)

200 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

płaska łyżeczka soli

jeden dojrzały banan

około 1 kg śliwek

do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier

20150730_203716[1]Przygotowanie:

Banana zblendować

20150730_203903[1]Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować

20150730_204152[1]Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni.

20150730_210249[1]Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki.

Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią

20150730_210400[1]Umieścić na środku śliwkę

20150730_210644[1]I zawijać z czterech stron

20150730_210651[1]20150730_210706[1]20150730_210720[1]20150730_210733[1]Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia)

Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt.

20150730_210501[1]tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia (po wrzuceniu i upłynięciu minutki radzę delikatnie zamieszać w garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować w możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk.

20150730_213429[1]Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem.

20150731_135556[1]

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.