KUCHNIA

Penne w kremowym grzybowym sosie

DSC05685(1)

Lubię grzyby, smakują mi zwłaszcza zimą. W połączeniu z kremowym sosem i kilkoma kroplami (dosłownie kilkoma)  oliwy truflowej nawet najzwyklejsze pieczary można przemienić w cudownie sycące danie. U mnie w domu do grzybów przekonała się już Miśka, z kolei Misiek nawet polubił oliwę truflową, a tak się zarzekał, że przenigdy- taaaa, jasne 😉

Składniki na 4 duże porcje:

200 g boczniaków ewentualnie mogą być pieczarki

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

1-2 cebule

50 g suszonych pomidorów

łyżeczka oliwy truflowej

2-3 łyżki oleju roślinnego

puszka mleka kokosowego

opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego z przepisem na opakowaniu

DSC05680(1)

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i grzyby dosyć drobno, na mniej więcej kawałki tej samej wielkości. Rozgrzej zwykły olej na dużej głębokiej patelni lub w garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.

DSC05681(1)

Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie).

DSC05683(1)

Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej.

DSC05684(1)

Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem.

DSC05686(1)

Smacznego!

DSC05689(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.