
Penne w kremowym grzybowym sosie
Lubię grzyby, smakują mi zwłaszcza zimą. W połączeniu z kremowym sosem i kilkoma kroplami (dosłownie kilkoma) oliwy truflowej nawet najzwyklejsze pieczary można przemienić w cudownie sycące danie. U mnie w domu do grzybów przekonała się już Miśka, z kolei Misiek nawet polubił oliwę truflową, a tak się zarzekał, że przenigdy- taaaa, jasne 😉
Składniki na 4 duże porcje:
200 g boczniaków ewentualnie mogą być pieczarki
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1-2 cebule
50 g suszonych pomidorów
łyżeczka oliwy truflowej
2-3 łyżki oleju roślinnego
puszka mleka kokosowego
opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego z przepisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i grzyby dosyć drobno, na mniej więcej kawałki tej samej wielkości. Rozgrzej zwykły olej na dużej głębokiej patelni lub w garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie).
Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej.
Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem.
Smacznego!

