Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym
Ostatnimi szparagami w sezonie należy się nacieszyć, a że my bardzo lubimy makaron to była to uczta 2w1.
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
pęczek zielonych szparagów
300-400 g pomidorków koktajlowych
200 g mleka kokosowego z puszki
180 g pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek)
puszka 400 g ciecierzycy
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Szparagi obierz i pokrój w 1 cm kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj.
Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe..
Smacznego!