KUCHNIA

Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym

Ostatnimi szparagami w sezonie należy się nacieszyć, a że my bardzo lubimy makaron to była to uczta 2w1.

Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

pęczek zielonych szparagów

300-400 g pomidorków koktajlowych

200 g mleka kokosowego z puszki

180 g pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek)

puszka 400 g ciecierzycy

łyżeczka kuminu

łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Szparagi obierz i pokrój w 1 cm kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut.

Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj.

Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe..

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.