KUCHNIA

Pesto z bazylii i pietruszki

DSC03709

W ogrodzie mam małe poletko bazylii, pietruszki i takich tam. Na balkonie, mam w doniczkach też małą uprawę, którą regularnie po kolacji podgryza mi Miśka. Nadziwić się nie mogę, jak może jej smakować połączenia kolendry, bazylii i mięty jednocześnie, ale cóż o gustach się podobno nie dyskutuje. Ja pesto kocham od zawsze, a Nina dopiero od czasu, gdy zaczęła, robić je sama. Tu mnie ma żadnej filozofii, wystarczy wszystko zblendować 🙂

Składniki:

około 50 g bazylii i 50 g pietruszki (zważyłam pietruszkę, a na „oko” bazylii było tyle samo)

50 g orzechów (używam ziemnych solonych, wtedy nie dodaję już soli)

50 ml oliwy z oliwek

3-4 ząbki czosnku

DSC03705

DSC03708

Takiego asystenta przyniosłam przypadkiem z pietruszką, szalał z tą gałązką pietruszki, bez obaw, jak się wybawiło to trafił z powrotem do ogrodu.

DSC03711

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.